Marea Unire din 1918 reprezinta intregul proces istoric prin care provinciile istorice locuite de cetateni romani s-au unit la 1 decembrie 1918 intr-un singur stat numit Romania.

Sursa: wikipedia.org

Primi pasi catre infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918:

  • Unirea Moldovei si Tarii Romanesti (Mica Unire) din 24 ianuarie 1859 (prin alegerea domnitorului Moldovei, Alexandru Ioan Cuza, ca domnitor si al Tarii Romanesti) sub numele de Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti.
  • Castigarea independentei fata de Imperiul Otoman in urma razboiului din 1877-1878.
  • Unirea Basarabiei cu Romania (27 martie/9 aprilie 1918)
  • Unirea Bucovinei  cu Romania (15/28 noiembrie 1918).

Marea Unire din 1918 a fost favorizata de caderea Imperiului Austro-Ungar si a Imperiului Rus, de actiuni politice din interiorul Austro-Ungariei si a Regatului Romaniei, dar si de o tot mai puternica dorinta de autodeterminare si a unui sentiment de nationalitate la nivel international, prezent si in randul populatiei romanesti.

Sursa: Alba24.ro

Marea Unire infaptuita in 1 decembrie 1918, are in centru personalitati ca regele Ferdinand, regina Maria si pe omul politic Ionel Bratianu.

In ciudata eforturilor diplomatice sustinute, Uniunea Sovietica avea sa nu recunoasca niciodata Marea Unire si implicit Unirea Transilvaniei cu  Romania, insa in 26 iunie 1940 avea sa dea un ultimatim Romaniei si sa demembreze Romania Mare in favoare Ungariei, Uniunii Sovietice, Bulgariei.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, doar Transilvania a ramas ca parte Romaniei, provincii ca Bucovina, tinutul Herta si Basarabia aveau sa fie anexate de URSS, iar Cadrilaterul de Bulgaria.

Astazi nordul Bucovinei si tinutul Hertei sunt parte a Ucrainei, iar Basarabia, se imparte intre Republica Moldova (partea centrala a Bucovinei)si Ucraina (nordul si sudul Bucovinei).

Romania Mare 1918 vs Romania 2018

Pe data de 31 iulie 1990, Parlamentul Romaniei, a adoptat legea nr.10 din 1990, lege care a abrogat legea nr. 903 din 18 august 1949 care declara ziua de 23 august ca zi nationala si a proclamat in schimb ziua de 1 decembrie ca sarbatoare nationala.

Sursa: romaniaregional.ro

Desi la nivel oficial niciuna din cele doua tari, nici Republica Moldova,  nici Romania nu isi asuma ideea unei uniri, in ambele societati acest subiect este unul prezent si se discuta public despre o viitoare Mare Unire.