Figuri marcante ale Marii Uniri a Romaniei de la 1918

Desi o succesiunire de mai multe au fost evenimentele interne si externe care au contribuit la realizarea Romaniei Unite, oamenii sunt ceea ce a facut posibil sa existe Marea Unire, sunt acele personalitati marcante ale Romaniei de la 1918, ca lucrurile sa catre o Unire eminenta a tuturor romanilor intr-o singura Romanie Mare.

Elitele vremii sunt cei care in primul rand s-au unit intr-un singur scop, intr-un singur glas, au lasat deoparte orgolii, dorinte personale, ori posibile recompense si-au desavarsit un Marea Unire a Romaniei de la 1918. Ei sunt cei care au plantat in sufletele si mintilor romanilor de rand dar mai ales a marilor puteri europene ca Romania trebuie sa existe ca un stat national, modern respectat pe plan international.

Deschiderea catre vest a unor succesive generatii de politicieni si importanti oameni de cultura romani a facut posibila Marea Unirea.

Desi in aflati in teritorii diferite precum Transilvania, Basarabia, Bucovina,Banat si Tara Unguresca, acesti mari romani au facut front comun cu cei aflati in Regatul Romaniei, care a fost format prin Unirea Moldovei si Tarii Romanesti si pus umarul impreuna la realizarea Marii Uniri.

Regele Ferdinand I al Romaniei – Intregitorul

Regele Ferdinand I – Intregitorul, Regina Maria, I.I.C Bratianu (Prim-ministrul al Romaniei), maresalul Alexandru Averescu, Tache Ionescu, episcopul Iuliu Hossu, Nicolae Titulescu,  Octavian Goga, Alexandru Marghiloman, Constantin Stere, Pavel Gore, Iuliu Maniu, Iancu Flondor, Alexandru Lapedatu, Pan Halippa, Vasile Lucaciu, Ion Nistor, Sever Bocu, sunt doar cativa din cei care au fost in linia intai, influentand in mod decisiv momentul Marii a Romaniei de la 1918. In linia a doua au fost si personalitati care au luat calea marilor capitale europene, sustinad idea unirii si beneficiile ei dar si cei care au generat curentul unionist in provinciile romane la nivel de sate si orase.

Merita amintit faptul ca si biserica dar si armata prin militarii sai au contribuit in infaptuirea Marii Uniri a Romaniei.

Au fost si provocari in procesul care a unit figurile marcante ale vremii sa promoveze si sa faca demersuri in aceasta directie. Au fost oameni care fie s-au impotrivit realizarii Marii Uniri sau au conditionat-o. In sine Marea Unire de la 1918 a fost vazuta din perspective diferite in provinciile romane, insa majoritatea au inteles necesitatea infaptuirii Marii Uniri a Romaniei.