Anul 1950, este anul in care regimului represiv comunist infiinteaza coloniile de munca silnica, iar elita din perioada interbelica este incarcerata la Sighet in conditii groaznice.

In acelasi incepe razboiul dintre cele doua Coreei, lucru care a dus la a avea astazi doua state in peninsula Coreeana, cu tensiuni care s-au perpetuat pana de curand.

1950, este anul reorganizarii administrative a Romaniei dupa modelul rusesc. Dispar judetele si se infiinteaza raioanele. In centrul tarii apare dispare judetul Bravos si orasul cu acelasi nume, apare insa Raionul si orasul Stalin, lucru neschimbat pana in 1960.

In 1950, represiunea comunista atinge un nivel nemaintalnit, astfel este emis decretul 6, prin care se infiinteaza coloniile de munca, pentru toti cei care nu puteau fi acuzati de incalcare a unei legi, insa erau considerati de regimul comunist o amenintare. Acestui decret, vor cadea victima zeci de mii de oameni, care vor fi trimisi la munca silnica in cele mai vitrige conditii. Acestia erau privati de odihna, apa, mancare, medicamente si erau sistematic batatuti .

“Nu putem trimite in Justitie elemente contra carora nu avem fapte concrete, dovezi. Asa ca s-a venit cu o lege care permite Ministerului ridicarea tuturor celor care agita si care nu se incadreaza in texte de lege…sa-i trimitem sa se obisnuiasca cu o munca, cu o alta viata.” – ministrul de Interne Teohari Goergescu.

Dinu Bratianu, fost ministru, fratele mai mic al lui I. C. Bratianu, fost presedinte al PNL, moare incarcerat, la Sighet. De atlfel, inchisoarea de Sighet, este locul in care avea sa fie inchisa elita politica a perioadei interbelice, loc in care multi dintre aceastia aveau sa isi gaseasca sfarsitul. Lichidarea detinutilor se face prin frig, izolare si foame.

Episcopul Iuliu Hossu scria in memoriile sale: ″In temnita Sighetului am invatat ce este foamea… iesind sa aducem apa de la robinetele din antecamera WC-ului, in coltul usii era o mica cantitate de graunte de proumb. Imi venea sa le mananc asa, roase si crude, dar nu aveam cu ce pentru ca maselele pe rand s-au macinat si au cazut.”.

1950 este anul in care pe plan social, durata medie de viata creste la 63 de ani. In acea perioada, tara noastra avea 10 medici la fiecare 10.000 de locuitori. Insa accesul la radio era inca destul de restrans, doar 20 din 1000 de romani au abonament la radio.

Comunistii aproba primul cincinal pentru perioada 1951-1956 si apar primele carti de munca, iar muncitorii n-au voie sa paraseasca santierele fara aprobarea sefilor.

In Asia, incepe razboiul celor doua Coreei. Trupele Nord-Coreene ajung pana la Seul (oras al actualei Coreei de Sud). Conflictul este sustinut de Uniunea Sovietica (care inarma armatele din nordul peninsulei) si Statele Unite ale Americii (care inarmau armatele sudului), de aceea a fost vazut ca un un razboi mascat intre cele doua mari puteri.

Anul 1950, aduce in sport, la Silverstone, prima cursa de Formula 1. Iar desenul animat Cenusareasa, este lansat de Walt Disney la Hollywood.

1950 anul nasterii lui Anghel Iordanescu, antrenorul cu cele mai bune rezultate la echipa nationala de fotbal a Romaniei.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia