„100 de ani in 100 de zile” ne poarta astazi prin anul 1979, an caracterizat prin saracie in contrast cu magalomania lui Ceausescu, data de proiectul Casei Poporului.

Odata cu anul 1979 se da startul unei lungi perioade caracterizata de cozi foarte lungi pentru alimentele de baza, si a unei perioade caracterizata de austeritate, care se va finaliza odata cu caderea regimului Ceausescu, in 1989. Revening insa in 1979, in constrast cu lipsurile romanilor, Nicolae Ceausescu ii vede visul de a construi cea mai mare cladire din lume, Casa Poporului, care este dezvaluita pentru prima data in desenele arhitectilor.

Acelasi an aduce, pentru prima data si rationalizarea. Este redus drastic consumul de energie. In randul populatiei consumul scade si cu 20%, ca urmare oamenii trebuie sa indure lungi perioade de intuneric si frig.

La decizia lui Ceausescu, Romania isi continua drumul de deschidere catre pietele din occident.
Manea Manescu demisioneaza din functia de prim-ministru, functie pe care o preia Ilie Verdet.

In urma unui concurs de desemare a arhitectului pentru Casa Poporului, sotii Ceausescu aleg varianta propusa de arhitecta Anca Petrescu.

La nivel global, in medicina, anul 1979 aduce vesti foarte bune, O.M.S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii) declara variola, maladie cu peste 500 de milioane de victime in intreaga lume, total eradicata.

Prima linie de metrou, Timpuri Noi-Semanatoarea, totalizand 8,63 km, este inaugurata in 16 noiembrie 1979.

Constantin Parvulescu, membru fondator PCR, are curajul sa ia atutidine si sa protesteze in plenul Congresului al XII lea, fata de cultul personalitatii lui Nicolae Ceasusescu. Aceasta iesire avea sa il coste scump pe Parvulescu, care in aceeasi noapte, este evacuat din locuinta sa.

Filmul Nea Marin Miliardar este lansat in cinematografe si devine rapid un succes total, ajungand unul din cele mai vizionate film romanesti de pana astazi.
Ramanand in acelasi domeniu, insa reducand marimea ecranului, serialul Dallas ajunge pe micile ecrane ale romanilor.

Pentru ca tocmai am mentionat o productie americana, ramanem peste ocean si ne amintim ca in magazine din SUA apare casetofonul SONY Walkman, casetofon care avea devina un simbol al anilor 80.

Sursa: YoutubeStirile PRO TV & Wikipedia