Suntem purtati astazi de campania “100 de ani in 100 de zile” in 1978, an marcat de vizita cuplul Ceausescu la Londra.

In Romania, oamenii sunt plini de lipsuri si mai saraci, iar cozile la alimente devin tot mai mari.

Nicolae si Elena Ceausescu sunt primiti de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingam. Referitor la aceasta vizita, Robert Hardman autorul cartii “Regina noastra” scrie ca Elisabeta a II-a s-a ascuns dupa un tufis in gradina ca sa evite o discutie cu cuplul Ceausescu. Autorul mai scrie ca regina a fost extrem de deranjata de decizia guvernului de a-i invita la palat.

Mai jos aveti cateva imagini video de la vizita oficiala a sotilor Ceausescu la Londra.

1978 este si anul in care Ceausescu este primit in vizita in SUA , iar presedintele SUA Jimmy Carter decide sa prelungeasca clauza natiunii celei mai favorizate acordate Romaniei care insemna credite cu dobanzi mici sau acces la tehnologie avansata. In ciuda investitiilor in industrie economia era pe deficit comercial. Se importa mai mult decat se exporta, iar preturile marfurilor noastre pe pietele externe erau mici.

Un angajat primea 1.350 de lei pe luna, iar un kilogram de carne de porc costa putin peste 30 de lei.

Desi inca nu fusese impusa rationalizarea alimentelor, acestea erau greu de gasit iar oamenii stateau la coada la legume si carne.

Nicolae Ceausescu este presedintele Partidului Comunist Roman de 11 ani si incepe sa-si impuna viziunea de dezvoltare a tarii si in educatie, introducand cele 10 clase obligatorii.

Tot atunci decide integrarea invatamantului cu productia si trece liceele si facultatile sub tutela unor uzine carora le-a dat planuri de planuri de productie.

In acelasi an, Virginia Ruzici, jucatoare de tenis de camp, scrie istorie la Roland Garros unde cucereste titlul de campioana, fiind prima romanca laureata la simplu si la dublu. La Vatican, Cardinalul Karol Józef Wojtyla devine Papa Ioan Paul al II-lea .

Prin opozitia fata de regimul comunist din Polonia, el isi castigase deja respectul intregii lumi. Alegerea sa a fost o surpriza pentru ca nu se numara printre favoriti.

In aceeasi perioada, oamenii de stiinta anunta nasterea primul copil conceput prin fecundare artificiala, numele acestuia fiind Louise Brown.

Sursa: YoutubeStirile PRO TV & Wikipedia