Anul 1977 este marcat puternic de cutremurul in urma caruia au murit peste 1.500 de oameni, iar Bucurestiul este cel mai grav afectat oras al Romaniei. Nicolae Ceausescu profita de aceasta situatie si ordona reconstructia capitalei. Mai multe monumente istorice, biserici dar chiar si cartiere intregi dispar, ca in locul lor sa apara constructii tipice comuniste.

“Neasteptat si dureros cu forta distrugatoare rar intalnita, cutremurul din seara zilei de 4 martie ne-a ranit adanc si grav.”

La data de 4 martie 1977, la ora 21:23 un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter loveste Romania. 1570 de oameni mor, 11.000 sunt raniti, 35.000 de familii raman fara acoperis, paguba financiara fiind de 10 miliarde de lei. Ceausescu se intoarce urgent din vizita din Africa si institutie starea de necesitate.

Ceausescu profita de aceasta situatie si ordona reconstructia generala a Bucurestiului in spiritul arhitecturii socialiste.

Situatia generala in Romania se inrautateste, scade productivitatea in economie, situatia materiala a cetatenilor se inrautateste, lipsesc alimentele de baza: ulei, zahar, carne si lapte. Incepe criza economica ce va dura pana la caderea lui Ceausescu.

Romanii incep sa asculte Europa Libera si apar tot mai multe voci care critica sistemul. In fruntea nemultumitilor este scriitorul Paul Goma.

Pe data de 9 februarie postul de radio „Europa Libera” a transmis scrisoarea deschisa prin care scriitorul Paul Goma se solidarizeaza cu protestatarii anti-comunisti ai Chartei 77 din Cehoslovacia.

Cenzura este impusa si la nuvelul limbajul uzual al romanilor care sunt obligati sa foloseasca limbajul de lemn al comunistilor. In vara anului 1977 PCR interzice cetatenilor sa foloseasca intre ei apelativele “domnul, doamna, domnisoara” si le inlocuieste cu “tovarase, tovarasa, cetatean sau cetateanca”.

Imnul national al Romaniei devine “Trei culori cunosc pe lume”, pana in anul 1989, cand va fi inlocuit de „Desteapta-te, romane!”

O explozie de nemultumire se produce in Valea Jiului unde minerii, nemultumiti ca varsta de pensionare pentru ei a crescut de la 50 la 55 de ani, fac greva. 30 de mii de oameni protesteaza iar Ceausescu vine in zona pentru a calma spiritele prin pomisiuni multiple. Dupa ce situatia se calmeaza in Valea Jiului, Securitatea ii aresteaza pe organizatorii grevei si zeci de mineri sunt condamnati la munca silnica.

Este anul in care moare patriarhul Bisericii ortodoxe Romane – Iustinian Marina, iar locul sau este luat de Iustin Moisescu.

In vara, membri formatia Phoenix reusesc sa fuga din tara ascunsi in boxe. Intre 1 si 2 iunie Nicolae Covaci, liderul formatiei Phoenix, reuseste sa scoata din tara, ascunsi in boxe Marshall, trei membri ai formatiei: Ovidiu Lipan Tandarica, Josef Kappl si Erlend Krauser.

Pe plan international, anul este marcat de moartea artistului Elvis Presley. Acesta moare in casa sa din Graceland la doar 42 de ani.

Accident aviatic Tenerife 1977 – Sursa: https://wikipedia.org

Pe data de 27 martie are loc un accident aviatic pe Aeroportul Rodeos din Tenerife, Spania. Doua avioane Boeing 747, unul al companiei Pan Am (SUA), iar altul KLM (Olanda), au fost redirectionate aici, dupa ce pe aeroportul principal din Tenerife fusese o amenintare cu bomba. Aeroportul era acoperit de o ceata densa, iar o greseala de comunicare a dus la o tragedie: in timp ce una dintre aeronave stationa pe pista, cealalta a vrut sa decoleze si a intrat in plin in avionul care statea pe loc. 583 de persoane au murit in accident, iar 61 au supravietuit. A fost considerat cel mai dezastruos din istorie.

Vara anului 1977 a fost plin de evenimente semnificative, pe 15 iunie a fost inaugurat, la Paris, atelierul lui Constantin Brancusi, reconstituit pe esplanada Beaubourg.
Pe 15 iunie au loc primele alegeri legislative  legislative de la moartea lui Franco.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia