In Romania lui 1975 criza alimentelor continua. Apar primele mari cozi in fata magazinelor cu alimente. Romanii invata rapid sa isi faca provizii ori de cate ori magazinele alimentare aduc marfa, lucru pe care comunistii incearca sa il reprime prin interzicerea unor cantitati mari de produse si arestarea celor care cumpara masiv din magazine.

Criza economica se resimte tot mai puternic in Romania. Spre deoseire de rafturile magazinelor din filmele de propaganda, in magazinele din viata reala, produse de baza ca uleiul, zaharul, carnea si laptele lipsesc mai tot timpul.

Criza produselor alimentare se adanceste si mai tare in vara anului 1974, cand Romania este afectata puternic de inundatii.

Se incearca reinoirea relatiilor cu Moscova, relatii racite in ultimii ani, insa fara prea mult succes. Pe alta parte, reusim sa legam relatii tot mai puternice cu America.

Pe 2 august, presedintele american Gerald Ford vine la Bucuresti si Romania primeste clauza natiunii celei mai favorizate.

In anul 1975, autoritatile comuniste hotarasc sistematizarea si dezvoltarea Bucurestiului. Pentru punerea in practica a planului de sistematizare sunt culcate la pamant mai multe monumente si cartiere. Multe dintre cladirile demolate erau cladiri istorice cu o importanta valoarea istorica si de patrimoniu.

Nadia Comaneci devine la doar 13 ani, campioana absoluta a Europei la gimnastica si campioana continentala la barna, paralele si sarituri.

Pe 11 februarie 1975, in Marea Britanie, Margaret Thatcher (49 de ani) il invinge pe Edward Heath in cursa pentru conducerea Partidului Conservator si devine astfel prima femeie britanica lider al unui partid politic.

In Statele Unite ale Americii, pe 4 aprilie 1975, in Albuquerque, New Mexico fondata compania Microsoft de catre Bill Gates si Paul Allen.

Data de 30 aprilie aduce eliberarea totala a Vietnamului, considerata Ziua Victoriei.

Alpinista nipona Junko Tabei a devenit pe 16 mai, prima femeie din lume care a urcat pe Everest.

Moartea pe 20 noiembrie dictatorul Francisco Franco, seful statului spaniol, dupa o lunga boala. Se pune astfel capat unei lungi dictaturi, inceputa pe 1 aprilie 1939. Doua zile mai tarziu, Juan Carlos este declarat rege al Spaniei dupa moartea lui Franco.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia