“100 de ani in 100 de zile”, campania realizata de Stirilor Pro TV, ajunge astazi in anul 1974.

Acest an, este anul in care Nicolae Ceausescu isi atribuie prin intermediul congresului al 11-lea PCR, functia de presedinte al tarii si anul in care este inaugurat Transfagarsanul, cea mai inalta sosea din Romania.

Anul 1974, este anul instaurarii dictaturii lui Ceausescu. Acesta isi inlatura si ultimii opozanti de la conducerea partidului comunist, cel mai important nume este al premierului Gheorghe Maurer. La scurt timp dupa aceasta miscare, Ceausescu isi atribuie o functie proaspat creata prin intermediul congresului al 11-lea al Partidului Comunist Roman, functia de presedinte al tarii.

Pe 6 aprilie, formatia ABBA castiga Eurovision–ul si cucereste Europa cu piesa „Waterloo”.

In Romania lui ’74, efectele crizei economice se resimt inca puternic, iar planul de productie si investitii este departe de a fi realizat.

Oamenii incep sa simta lipsa unor produse alimentare de baza, precum zaharul si uleiul. Se renunta la a se mai rationaliza carburantii, dar se trece la cresterea masiva a pretului acestora.

Se intensifica relatiile externe ale Romaniei. Ceausescu face o vizita oficiala in Irak, unde se intalneste cu omologul sau, Sadam Husein, cel cu care avea sa lege o stransa prietenie.

Peste Ocean, in Statele Unite ale Americii, in iulie, are loc procesul Watergate, iar in 8 august in urma scandalului generat de procesul Watergate, presedintele Richard Nixon isi anunta demisia.

Revenind in Romania, pe 20 septembrie 1974, este inaugurat drumul national Transfagarasan, drum cu o lungime de peste 90 km, situat la o altitudine de 2.040 metri.

In noiembrie 1974, Ceausescu declara demararea lucrarilor de constructie la primul tronson de metrou. Se incepe lucrul la magistrala 1 a metroului bucurestean, Semanatoarea – Timpuri Noi, inaugurat, 5 ani mai tarziu, in 1979.

In China, la Xi’an, este descoperita armata de teracota a lui Qin Shi Huang, descoperirea arheologica insumeaza 50 de mii de relicve istorice, cu o vechime de peste 2000 de ani.

In Romania, Guvernul roman hotaraste pe 16 octombrie sa fie schimbat numele orasului Cluj in Cluj-Napoca, iar Turnu Severin in Drobeta Turnu Severin. 6 zile mai tarziu, pe 22 octombrie, este inaugurat Centrul National de Fizica Bucuresti.

Pe 24 noiembrie 1974, geologul francez Maurice Taieb, aflat in Etiopia, descopera un schelet (numit ulterior Lucy) din specia hominida Australopithecus afarensis, cu o vechime de 3,2 milioane de ani.

Cubul Rubik este inventat in anul 1974 de arhitectul maghiar Ernő Rubik.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia