Anul 1973 este anul in care poetul Adrian Paunescu lanseaza Cenaclul si Ilie Nastase castiga turneul de tenis de la Roland Garros.

Este continuat cultul personalitatii lui Ceausescu, iar in 1973 se atinge un punct culminant. De ziua „iubitului conducator”, in Bucuresti si in tara, timp de mai multe zile, oamenii sunt scosi la festivitati si marsuri in strada.

Senatul Universitatii ii acorda lui Nicolae Ceausescu, titlul de Doctor Honoris Causa.

Datorita crizei petrolului prin care trecea Romania, se decide rationalizeaza consumului de carburanti.

In acelasi an 1973, poetul Adrian Paunescu lanseaza celebrul Cenaclu Flacara. Acest fenomen cultural va fi condus de catre Paunescu pentru urmatorii 12 ani si totalizand un numar de 1.615 spectacole organizate in toata tara.

Cenaclu Flacara gazduia de la poeziile lui Adrian Paunescu, poezii create chiar in direct pe scena, sub privirile spectatorilor, versuri recitate din poeziile poetilor consacrati, pana la muzica unor debutanti anonimi, sau chiar formatii ori solisti deja afirmati. Cenaclul Flacara a delectat publicul cu o muzica diversa, incepand de la melodii populare si pana la muzica clasica, folk sau rock.

Cenaclul fost interzis in anul 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la stadionul Petrolul din Ploiesti in timpul unui spectacol, in care au murit 5 persoane.

Mai jos aveti un material video care reaminteste de ceea a inseamnat Cenaclul Flacura in acea perioada si cat de popular era.

La Roland Garros, pe 5 Iunie, Ilie Nastase castiga turneul de tenis.

Pe 3 decembrie, Ceausescu merge in Statele Unite ale Americii, unde este primit de Richard Nixon. Prin discutiile purtate, Nicolae Ceausescu, incearca sa obtina clauza natiunii celei mai favorizate, (acest lucru aducea facilitati vamale pentru produsele romanesti importate de Statele Unite) si un imprumut de 600 de milioane de dolari. Din nefericire, Ceausescu nu reuseste sa iti atinga niciunul din cele doua scopuri pe care si le-a propus.

Anul 1973, aduce si o primiera in lumea medicinei romanesti, la Targu Mures, o echipa de medici efectueaza prima operatie pe cord deschis.

6 minute si 20 de secunde, aceasta este durata celei mai lungi eclipse de soare a secolului 20, si a avut loc in anul 1973.

Se incheie razboiul din Vietnam, moare celebrul pictor Pablo Picasso la 91 de ani, iar in Statele Unite ale Americii incepe procesul in afacerea Watergate.

Surse: Muzeul Național de Istorie a României (MNIR), YoutubeStirile PRO TV & Wikipedia