Am ajuns la anul 1972, cand se incheie lucrarile la Portile de Fier 1 si se instituie titlul de “erou al muncii socialiste” pentru cei care depasesc planurile de munca. Liderul cubanez Fidel Castro vine in vizita la Bucuresti.

Dupa 8 ani de lucrari si eforturi nationale, este inaugurat Sistemul Hidroenergetic Portile de Fier 1. Pornesc lucrarile la sistemul de la Portile de Fier 2.

Marea Adunare Nationala adopta legea cetateniei romane, care prevede ca romanii care pleaca din tara in mod clandestin sau fraudulos pierd cetatenia romana. Aceeasi adunare instituie titlul de “erou al muncii socialiste” care se acorda in special celor care depasesc planurile stabilite de partid.

Conferinta Nationala a PCR obliga poporul la depasirea planurilor noului cincinal inainte de vreme, masura care duce la o scadere a nivelului de trai.

Se infiinteaza consiliul Central de Control Muncitoresc al Activitatii Economice si Sociale, care controleaza procesul de productie. Propaganda de partid se mareste si astfel in sistem este atras un numar cat mai mare de cetateni. In mass media de la acel moment, in Romania nivelul de trai este in crestere.

Nevoile populatiei sunt insa neglijate si criza economica se accentueaza. Aflat in vizita in Valea Jiului, Ceausescu afla de la mineri ca sunt epuizati de munca si ca nu au ce manca.

Ceausescu ii indeparteaza pe adversarii politici, Ion Iliescu, Manea Manescu si Paul Niculescu Mizil.

Liderul cubanez Fidel Castro vine in vizita in Romania.
Aveti mai jos un video care reda o parte a vizitei lui Fidel Castro la Bucuresti:

In Bucuresti se inaugureaza Muzeul National de Istorie, iar Romania devine membra in Fondul Monetar International.

Eugene Cernan, la sfarsitul anului, este ultima persoana care merge pe luna.

1972 este anul in care ia fiinta trupa Abba.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia