In anul 1971 incepe faurirea “societatii multilateral dezvoltate”, totul se organizeaza in cincinale, iar pentru ca partidul sa raporteze cresteri, muncitorii sunt obligati sa indeplineasca planurile inainte de termen.

Acesta este inceputul facerii “societatii multilateral dezvoltate”, iar viata se imparte pe cincinale, o doctrina care va marca dezvoltarea Romaniei. Ceausescu forteaza dezvoltarea industriei, in ciuda impotrivirii opozitie si in foarte scurt timp incep sa apara semnele unei crize economice.

1971 este anul in care Nicolae Ceausescu pleaca in China unde sta 9 zile si este primit cu toate onorururile. Ramane absolut  impresionat de dedicarea populatiei chineze partidului de la putere, ca urmare, la intoarcerea in tara isi doreste si incepe o revolutie culturala. Vizita la Beijing il face sa isi doreasca si  el acelasi lucru pentru Romania si ii pare rau ca in cinematografele si teatrele noastre sunt spetacole aduse din vest si nu inspirate din lupta revolutionara a partidului. Porneste o revolutie culturala.

In luna iulie, Ceausescu infiinteaza Consiliul Culturii si Educatiei socialiste si rosteste un discurs in 17 puncte, celebrele “teze din iulie”, in care explica noua politica din domeniul culturii.

Liberalizarea este sistata, partidul preia controlul activitatilor culturale si artistice, se pregateste un pachet de teme care sa fie realizate de scriitori, regizori si artisti. Se stabilesc operatiuni de propaganda in cadrul fiecarei grupe profesionale.

Astfel ia sfarsit cea mai buna perioada a comunismului in Romania. Ceausescu este prezent in toate revistele, cartile si emisiunile de televiziune.

In toamna lui 1971, in Certej, digul de la iazul de decantare se rupe, iar sterilul, provenit de la dinamita pe care o foloseau minerii din zona, navaleste asupra blocurilor din zona. In acest tragic eveniment 89 de oameni isi pierd viata. Acest tragic eveniment mai este cunoscut si sub numele de „Dezastrul de la Certej” si puteti sa aflati mai multe detalii aici.

Un grup de 6 persoane inarmate sechestreaza un avion ce urma sa decoleze de la Oradea catre Bucuresti si forteaza echipajul sa aterizeze in Austria. Cei 6 sunt arestati la aterizare.

In lume este infiintata organizatia umanitara “Medici fara frontiere”. Asociatia are scopul de a acorda ajutor medical in situatii de urgenta, in urma razboaielor si catastrofelor naturale.

Pe plan international, este anul in care decedeaza multe personalitati, la 10 ianuarie, Coco Chanel, creatoarea de moda, pe numele ei real Gabrielle Bonheur Chanel, la varsta de 87 ani.

La data de 6 iulie a aceluiasi an decedeaza si Louis Armstrong – cunoscut muzician american, la varsta de 69 de ani, iar la 11 septembrie moare de infarct, intr-un spital de langa apartamentul sau,  la varsta de 76 de ani ,Nikita Hrusciov, cunoscut lider comunist sovietic.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia