1970, este anul in care Partidul Comumist, dupa terminarea cincinalului in care a condul Ceausescu, raporteaza cifre “umflate”, pentru a-si arata realizarile marete.

Pe 9 aprilie, este inaugurat Aeroportul International Bucuresti Otopeni si anul in care Paul McCartney anunta destramarea trupei „Beatles”, pe 10 aprilie.

1970 este un an agitat. Se incheie primul cincinal sub conducerea lui Nicolae Ceausescu, iar rezultatele nu sunt tocmai bune, desi in presa vremii ziarele vuiesc despre un succes rasunator. Se raporteaza o cresterea a PIB-ului cu mai bine de 7%, iar cresterea productiei industriale, sustin cei din Partidul Comunist, este mai mare de 11 %. Insa cifrele sunt umflate si nu arata deloc realitatea. Se inrautateste situatia economica a Romaniei. Starea euforica a populatiei incepe sa dispara si Ceausescu cere Securitatii sa inaspreasca tratamentele aplicate manifestantiilor care incalca interesele socialiste, de vreme ce simtea ca populatia era din ce in ce mai agitata.

1970 este anul in care Romania se confrunta cu inundatii catastrofale, iar pierderile in mediul rural sunt imense.

In vara, Ceausescu merge in vizita oficiala in Franta, unde se intalneste cu presedintele Georges Pompidou si se lauda la final, in fata gazetarilor francezi ca Romania este superioara Frantei.
In Statele Unite este primit cu ostilitate de romanii care traiesc acolo. Merge si in Moscova unde liderul rus Leonid Brejnev refuza sa-l intalneasca.

In 1970 se infiinteaza Ministerul Turismului, care are rolul de promova Romania. Este inaugurat Aeroportul International Bucuresti Otopeni. La sfarsitul anului un avion de pasageri al Companiei Tarom se prabuseste in Masivul Vladeasa, accident aviatic in care 20 de oameni isi pierd viata, insa tragedia cea mai mare o reprezinta faptul ca autoritatile ascund tragedia si nici macar nu ii cauta pe supravietuitori acestui tragic eveniment.

In lume, este proclamata ”Ziua pamantului” in San Francisco, iar Paul McCartney anunta pe 10 aprolie destramarea trupei ”Beatles”.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia