Campania “O suta de ani in o suta de zile” ajunge, vineri, in anul 1968. Romania renunta la administrarea pe raioane si regiuni. Tara este impartita in 39 de judete plus municipiul Bucuresti. Iar la Mioveni se deschide fabrica de autoturisme Dacia.

Tarile blocului socialist invadeaza Cehoslovacia. La Bucuresti se organzieaza un mare miting de protest si Nicolae Ceausescu tine un discurs care ii atrage simpatii atat din tara, cat si din strainatate.

″In noul timp al tarii, se deschide ca o fereastra spre exterior, perioada care incepe de la congresul al IX-lea al partidului. Un congres pentru istorie. Acum cand in fruntea partidului este ales tovarasul Ceausescu.”

1968. Romania renunta la organizarea administrativa tipic sovietica in regiuni si raioane si reinfiinteaza o unitate administrativ-teritoriala traditionala: judetul. Se organizeaza 39 de judete, plus municipiul Bucuresti. Este o noua dovada de independenta fata de vecinii de la rasarit.

“Noua organizare administrativ-teritoriala administrativa a tarii initiata in 1968 de tovarasul Nicolae Ceausescu a asigurat cadrul adecvat pentru asigurarea fortelor de productie pe intreg teritoriul tarii.”

Ceausescu se orienteaza tot mai mult privirea spre occident care incepea sa priveasca Romania ca pe un partener. In luna mai, presedintele francez Charles De Gaulle viziteaza tara noastra.

Se imbunatateste cooperarea romano-franceza si se hotaraste deschiderea reciproca de biblioteci la Paris si la Bucuresti.

La Mioveni este inaugurata fabrica de autorurisme si prima masina Dacia 1100 iese pe portile fabricii in vara lui 1968.

In primavara, cehoslavocii isi aleg o nou conducere care declanseaza o liberalizare accentuata, iar partidul comunist pierde controlul. Este inceputul “primaverii de la Praga”.

Ceausescu se intalneste cu noua conducere cehoslovaca. In 20 august, 200.000 de soldati din tarile blocului sovietic invadeaza Praga pentru a-i readuce pe cehoslovaci sub control.

In Romania se organzieaza un mitig impotriva invadarii, iar Ceasescu rosteste un discurs in care arata ca “nu poate fi acceptat niciun motiv pentru a admite, pentru o clipa numai, ideea interventiei militare in treburile unui stat socialist fratesc”.

Discursul ii creste cota de simpatie in randul cetatenilor, dar si in randul tarilor occidentale. Este momentul culminat al liderului comunist.

“Prin presedintele sau, Romania s-a pronuntat in mari forumuri internationale, la Natiunile Unite sau Helsinchi. Au fost formulate pentru ca bunurile omenirii sa fie puse in slujba generatiilor de azi si de maine.”

De la Moscova, Leonid Brejnev catalogheaza discursul drept „galagie nesanatoasa” si Romania risca sa fie invadata de armata URSS. In tara incepe o adevarata mobilizare, Garzile Patriotice primesc armament. Romania scapa de invazie pentru ca in favoare ei intervin China si Statele Unite, dar ramane izolata in blocul sovietic.

In tara, romanii inca se bucura de o libertate controlata de partid si securitate. In 1968 peste 65 de mii de cetateni primesc dreptul de a face vizite in Occident. In ajunul Craciunului, studentii din Bucuresti ies la protest dupa modelul manifestatiilor din primavara din Praga si cer si ei liberatea de a dialoga cu autoritatile.

Insa Ceausescu inabusa insa din fasa orice scanteie de revolta, ii acuza pe studenti de huliganism si cearta Militia si securitatea pentru lipsa de actiune.

Asa ca Securitatea strange surubul si eventualii nesupusi sunt compromisi prin darea in vileag a unor fapte incomode cum ar fi colaboarea cu Garda de Fier. Apar activistii de partid care au misiunea de a-i convinge pe tineri sa se potoleasca. Printre activistii de frunte se numara si Ion Iliescu.

Este anul in care celebrul calugar Arsenie Boca se pensioneaza si incepe pictarea bisericii de la Draganescu, langa Bucuresti.

Peste Ocean, pastorul Martin Lurher King este asasinat, are loc prima demonstratie a utilizarii mouse-ului, iar NASA lanseaza misiunea Apollo-8, care efectueaza primul zbor translunar si orbiteaza in jurul Lunii . Cei trei membri ai echipajului sunt primii oameni care vad partea nevazuta a Lunii si planeta Terra in intregime.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia