Campania „100 de ani in 100 de zile” ajunge astazi la anul 1966. Este anul marcat de decretul care interzicea avortul provocat, si se introduc taxe foarte mari pentru divort, pentru reducerea numarului acestora.

Pe 11 octombrie, se publica modificarile privitoare la divortul in Romania. O casatorie se poate desface doar in cazuri exceptionale, iar taxa de timbru este de 3.000 pana la 6.000 de lei.

Pe fondul dorintei lui Ceausescu ca populatia Romaniei sa ajunga la 30 de milioane si pentru ca autoritatile comuniste romane constata ca numarul populatiei este in scadere, pe 2 octombrie este publicat decretul Consiliului de Stat 770, pentru intreruperea sarcinii, semnat de Chivu Stoica.

Masura are ca urmare o crestere considerabila in anii urmatori, a numarului nasterilor, iar nou nascutii de dupa celebrul decret sunt numiti „decretei”.

Sunt luate masuri si in privinta divortului. O casatorie se poate desface doar in cazuri exceptionale, iar taxa de timbru este de 3.000 pana la 6.000 de lei, adica mai multe salarii pentru omul de rand. Romanii nu mai divorteaza. Daca in 1965 au fost inregistrare 37.000 de divorturi, in 1967 au fost doar 48 in toata Romania.

Sunt continuate proiectele din zona energiei, Portile de Fier 1 lucrarile continua, iar la finele anului este inaugurata hidrocentrala de pe Arges, Vidraru.

Noua bancnota de 1 leu, este pusa in circulatie de catre BNR, pe ea apare pentru prima data „Republica Socialista Romania”, noua denumirea a statului, denumire schimbata cu un an mai devreme, in 1965.

In America lui 1966, au loc demonstratii impotriva razboiului din Vietnam (26 martie) si pe 5 august la Chicago are loc un amplu mars pentru drepturile civile, mars condus de pastorul Martin Luther King.

Tot peste Ocean, pe 8 septembrie, apare primul episod din serialul SF, Star Trek, episod intitulat „The Man Trap”.

Intorcandu-ne in Europa, pe 30 iunie, Franta paraseste NATO.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia