O noua zi, un nou an de care sa ne amintim in cadrul campaniei “100 de ani in 100 e zile”, anul 1965.

Pe 24 ianuarie 1965, ca urmare a unui infract suferit cu 9 zile anterior (15 ianuarie), Sir Winston Churchill moare la varsta de 90 de ani. Pe 30 ianuarie, au loc funeralii de stat pentru Churchill, funeralii care a adunat cea mai mare adunare de stat din lume. Doar la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea din anul 2005, au participat un numar mai mare de oameni.

Pastorel Teodoreanu (nascut Alexandru Osvald Teodoreanu), cunoscut scriitor, epigramist dar si ca avocat roman, moare pe 17 martie, la varsta de 69 ani.

Pe 18 martie, lt. Alexei Leonov, un cosmonaut sovietic, paseste pentru prima data in afara unei nave spatiale pret de 12 minute.

O zi mai tarziu, pe 19 martie 1965, Gheorghe Gheorghiu Dej, moare din cauza cirozei. Nicolae Ceausescu este cel care in doar doua ore ii ia locul lui Dej la conducerea partiului si tarii.

In ultimii 10 ani , Ceausescu fusese sef de cadre in Partidul Comunist, functie de care a profitat pentru a-si recruta apropiatii in functii cheie, urmand ca acestia sa ii fie alaturi la momentul oportun. Astfel ca fara prea mari emotii, Gheorghe Maurer il propune pe Ceausescu ca succesor a lui Dej la sefia Partidului Muncitoresc Roman.

Pe 21 mai 1965, la Televiziunea Romana, este lansata emisiunea „Teleenciclopedia” – record de audienta pana in anul 1990.

Tot in 1965, Partidul Muncitoresc Roman (denumirea veche a PCR) isi schimba numele in Partidul Comunist Roman, iar Republica Populara Romana devine Republica Socialista Romania, ca urmare a prin hotararea Marii Adunari Nationale.

Imediat de la instalarea in functie, Ceausescu traseaza noile prioritati pentru agricultura si industrie. Congresul al 9 lea al PCR aprobata noile sale decizii.

Este realizat un nou recensamant, la care Romania numara 19.027.000 locuitori. Ceausescu face o vizita in URSS pentru a avea o intalnire cu Leonid Brejnev solicitand o mai mare libertate a Romaniei in cadrul blocului sovietic.

Vorbind de liberatate, viata culturala si sociala a tarii cunoaste o relativa libertate. Se permite pleacarea in tarile occidentale, cu vize turistice, a aproape 5.000 de cetateni romani.

Daca isi fac autocritica si accepta linia partidului, oamenii de cultura au sansa sa intre in gratiile sistemului. Abia  eliberat din inchisoare, filosoful Constantin Noica, primeste permisiunea de a scrie. In primul articol arata ca “adevarul lumii noastre poarta numele socialism”.

Desi multe dintre produsele realizate sunt de o slaba calitate, economia cunoaste o crestere.

In marile aglomerari urbane, este continuata contruirea de noi cartiere. Anul 1065 aduce cel putin la nivel de Bucuresti o marire substantiala a numarul de de locuite construite. Daca pana atunci se ridicau in medie o mie de apartamente pe an, incepand cu anul 1965, se ajunge chiar si la 30 de mii de apartamente pe an.

Statele Unite ale Americii  ii pierde intai pe 15 februarie 1965 pe pianistul, compozitorul si interpretul american de jazz, Nat King Cole (pe numele sau real Nathaniel Adams Coles),  avea doar 45 ani, apoi il pierde doar 8 zile mai tarziu, pe 23 februarie, pe Stan Laurel (pe numele sau real Arthur Stanley Jefferson), 74 ani, actor de comedie si regizor american (cunoscut din cuplul Stan si Bran).

In Romania, aveau sa treaca in nefiinta pe 12 martie, criticul, istoricul literar si scriitorul roman, George Calinescu, la varsta de 65 ani, si pe 28 octombrie, la doar 71 ani, pe pictorul roman postimpresionist ,Lucian Grigorescu.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia