1964, este anul pe care il tratam astazi in campania „100 de ani in 100 de zile”.

Pe 5 ianuarie, Papa Paul al VI-lea si patriarhul Athenagoras I se intalnesc la Ierusalim, are loc astfel prima intalnire, de dupa secolul al XV-lea, intre liderii Bisericii Romano Catolice si ai celei Ortodoxe.

Dornici sa isi arate puterea in fata vestului occidental, dar si ca au lucrurile sub control, estului sovietic, in Romania, comunistii mizeaza tot mai mult pe industrie.

Se hotaraste majorarea salariilor pentru toate categoriile de salariati si sunt gratiati din inchisori aproape 10.000 de condamnati pentru tradare si uneltire contra ordinii sociale.

Leonid Brejnev preia fraiele Uniunii Sovietice, deposedandu-l de putere pe Nikita Hrusciov . Gheorghiu Dej cere noii conduceri sovietice sa fie retrasi toti consilierii sovietici din Romania, lucru care se si intampla pana la finele anului 1964.

Daca anul 1964 aduce o tot mai mare racire a legaturilor cu Rusia, comunistii romani intaresc in schimb, relatia cu Orientul Mijlociu si China.

Incep lucrarile la Hidrocentrala Portile de Fier 1 in colaborare cu Iugoslavia. Toate fortele sunt concetrate pentru realizarea acestui obiectiv.

Pe 12 iunie 1964 Nelson Mandela, militant al luptei impotriva apartheid-ului (segregarea raselor) din Africa de Sud, a fost condamnat la inchisoare pe viata.

Martin Luther King devine pe 14 octombrie, cel mai tanar laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia