Campania “100 de ani in 100 de zile”, trateaza astazi anul 1963, anul caracterizat prin o temperare si o mai mare deschidere a regimului comunist.

Aflata in plina dezvoltare, si intr-o diminuare a cenzurii, in Romania lui 1963, sunt publicate operele unor scriitori romani interzisi pana atunci si chiar a unor scriitori straini.

Posturile de radio din Occident care emiteau in limba romana nu mai sunt bruiate, represiunile comunistilor se diminueaza si se trece la inlaturarea treptata a simbolurilor sovietice si a statuilor liderilor rusi. Aceasta schimbare are loc cu acordul Rusiei, insa conducerea Romaniei de atunci, isi trece in cont aceste masuri ca fiind dovada de independenta fata de rusi.

In primavara lui 1963, se organizeaza alegeri pentru deputati, alegeri care sunt castigate de Frontul Democratiei Populare cu 99,47%, lucru care confirma „libertatea” de care se bucura romanii.

Un nou recensamant are loc in vara lui 1963, recensamant care arata ca populatia tarii numara 18.813.000 locuitori.

Ion Mihalache, fost presedinte al Partidului Taranesc si ministru in mai multe guverne, inchis de comunisti pe nedrept, isi gaseste sfarsitul pe 5 februarie 1963, la penitenciarul din Ramnicu Sarat, avea 80 de ani.

In timpul unui mars pentru libertate, organizat pe 28 august 1963, Martin Luther King, tine celebrul discurs impotriva discriminarii rasiale, in care rosteste de acum celebrele cuvinte: „I have a dream” (Am un vis).

Pe 22 noiembrie 1963, presedintele american John F Kennedy este asasinat in Dallas, avea 46 de ani.

Sursa: Stirile PRO TV & WikipediaSursa: Stirile PRO TV & Wikipedia