1962 este anul pe care il trecem in revista astazi in cadruul campaniei “100 de ani in 100 de zile”, campania initiata de echipa Stirilor PRO TV.

Pe 3 februarie, SUA instituie blocada economica asupra Cubei.

Procesul de colectivizare a agriculturii se incheie in anul 1962. Timp de 13 ani taranii romani au avut parte de  abuzuri si violente pentru a-si ceda pamanturile si animalele statului roman. Un total de 3.201.000 de familii sunt cuprinse in structurile colectiviste si o suprafata arabila de 96% din suprafata arabila a Romaniei.

Echipa feminina de handbal a Romaniei,  cucereste in vara anului 1962, titlul de campioana mondiala la cea de-a doua editie a Campionatului mondial , desfasurat in Romania. Echipa noastra a invins cu scorul de 8-5 echipa reprezentativa a Danemarcei.

„Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER), a fost creat la initiativa URSS in 1949 ca organizatie economica a statelor comuniste europene pentru a constitui un echivalent al Comunitatii Economice Europene. CAER-ul a fost raspunsul la Planul Marshall. El avea misiunea de a stimula comertul dintre tarile din blocul estic. In realitate, URSS nu a putut oferi tarilor comuniste un ajutor comparabil cu cel acordat de SUA tarilor occidentale. Membre ale CAER erau: URSS, RDG, Bulgaria, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria si Romania. Alte tari comuniste neeuropene (Mongolia, Cuba, Vietnam) au luat si ele parte in ultimii ani la unele sesiuni ale Consiliului.”

Nikita Hrusciov are in plan ca o parte din tarile membre CAER, printre care Romania si Bulgaria sa furnizeze celorlate tari produse agricole, in timp celelalte sa se axeze pe productia de bunuri industriale. Decizia nu convine Romaniei, care prin reprezentantii sai, au incepand cu anul 1962, pozitii critice in CAER in legatura cu masurile impuse de Rusia. Acest lucru are sa duca la scurt timp la racirea relatiilor dintre cele doua state, Romania si Rusia.

In 1962, Romania devine membra in Consiliul Executiv al UNESCO.

Lansarea satelitului Telstar 1 – video in engleza

Pe 10 iulie este lansat la Cape Canaveral, Florida, primul satelit de telecomunicatii, Telstar 1, satelit care face posibila transmiterea de programe de televiziune intre Statele Unite ale Americii si Europe. A ramas activ pentru doar 7 luni, o mult mai mica durata de functionare decat satelitii artificiali ai zilelor noastre. Chiar daca a fost scos din functiune, Telstar 1 se afla inca pe orbita Pamantului.

In toamna anului 1462, are loc eliberarea condamnatilor pentru “uneltire contra ordinii sociale”.

Pe 5 august, actrita americana Marilyn Monroe este gasita moarta in casa sa din Los Angeles, California, dupa ce aparent a luat o supradoza de somnifere.

La 1 noiembrie 192, Rusia a lansat, pentru prima oara, o racheta cosmica cu destinatia planeta Marte.

In Europa, 12 state infiinteaza Agentia Spatiala. In vara lui 1962 guvernul sud-african il aresteaza pe Nelson Mandela iar membri trupei The Beatles au lansat primul lor hit in Anglia Love Me Do

In 1962, Brian Jones, Mick Jagger și Keith Richards, pe scurt The Rolling Stones, debutau la Londra si aveau sa scrie istorie in muzica rock.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia