Astazi discutam despre anul 1961. Printr-un decret al Consiliului de Stat, in 1961 se trece la invatamantul obligatoriu de 8 clase si odata cu asta, Romania intra intr-un plin proces de alfabetizare.

Ca urmare a temerii generate de o posibila rasturnare a actualei conduceri, pe fondul unei deschideri mai mari catre occident, elita comunista de la Bucuresti, in 1961 delegatii din Romania fac mai multe vizite in Uniunea Sovietica pentru a pastra legatura de supunere.

Gheorghe Gheorghiu-Dej anunta cu mandria ca tara este colectivizata in proportie de 83,8%.

Acesta iese in fata Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman si pune abuzurile facute in timpul colectivizarii pe seama Anei Pauker.

In Bucuresti se inaugureaza Teatrul de Comedie, iar Radu Beligan devin directorul teatrului.

In 1961 Romania, devine membru permanent in Consiliul de Securitate ONU.

In Germania incepe construirea Zidului Berlinului si astfel est-germanii si berlinezii de vest sunt separati, lucru care va ramane asa pentru urmatorii 28 de ani, pana in 1989.

Incepe si Razboiul din Vietnam. Statele Unite rup legaturile diplomatice cu regimul cubanez al lui Fidel Castro.

Pe 12 aprilie 1961 toti ochii au fost atintiti spre cer, Iuri Gagarin, la bordul nava Vostok I (Rasaritul), este primul cosmonaut din lume care zboara in spatiu. Zborul a dureaza 180 de minute.

Zborul a durat 180 de minute. “Cerul e negru, pamantul e albastru”, rosteste Gagarin, iar cuvintele sale intra in istorie.

Pe 12 noiembrie se naste Nadia Comaneci, cea are avea sa scrie istorie in gimnastica.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia