In anul 1960 are loc si o migratie semnificativa a oamenilor din mediul rural in mediu urban, ca urmare a faptului ca in marile orase apar blocuri noi.

Partidul Comunist lanseaza a doua perioada de industrailizare controlata de regim, impunand o rata de crestere de peste 13% pe an. Putin cate putin, micile fabrici sau ateliere dispar ca urmare a aparitiilor marilor intreprinderi care atrageau zeci de mii de muncitori, fiecare in parte.

Este si inceputul derusificarii si destalinizarii institutiilor publice din Republica Populara Romana. Se incearca iesirea de sub tutela sovietica si promovarea unei politici externe independente.

Se incepe iasirea de sub influenta rusilor, a industrie si institutiilor statului. Romania incepe negocierea cu companii din vest pentru achizitionarea de masini si utilaje moderne. Industria este dotata cu ajutorul imprumuturilor externe si cauta sa se faca export catre state capitaliste dezvoltate precum Marea Britanie, Franta, Elvetia.

In spatiul rurual, colectivizarea si indoctrinarea ating cote maxime.
Taranii dintr-o localitate din Teleorman, se rascoala impotriva colectivizarii. Imediat comunistii ii aresteaza pe nemultumiti si ii trimit la munca silnica pe santierele deschise in toata tara.

La Bucuresti incepe procesul intentat unor intelectuali acuzati ca au citit si raspandit operele lui Mircea Eliade. Constantin Noica, Constantin Dinu Pillat si Nicolae Steinhardt pentru “crima de uneltire contra ordinii sociale” sunt gasiti ca principalii vinovati .

Iolanda Balas, aduce medalia olimpica de aur Romaniei, la Jocurile Olimpice de la Roma, cu saritura sa de 1,85 metri. Romania incheie competitia cu un total 10 medalii.

Este inaugurata in mare fast, la Bucuresti, Sala Palatului, loc care avea sa gazduiasca mai toate adunarile comunistilor.

Leonid Brejnev (pe numele lui intreg Leonid Ilici Brejnev) devenit in 1959, secretar al Comitetului Central al P.C.U.S. , ajunge pe 5 mai 1960, presedinte al Prezidiului Sovietului Suprem, adica sef al statului

In America incepe miscarea Hippie (cunoscuta si ca „hippy”), initial s-a dorit o miscare de protest a tineretului impotriva societatii materialiste, si care se va extinde mai apoi in intreaga lume. A fost atat o miscare politica dar si culturala, inspirata din filozofia Hindusa.

John F. Kennedy este ales ca 35-lea presedinte al SUA si in acelasi an, tara sa devine prima tara care legalizeaza pilula contraceptiva.

In Regatul Unit al Marii Britanii, se lanseaza trupa The Beatles.

Sursa: TVR1,  Stirile PRO TV & Wikipedia