Am ajuns astazi calatoria noastra prin ultimii 100 de ani la anul 1959. In Romania, salariul in agricultura este interzis iar terenul pe care taranii nu il pot cultiva este confiscat.

Pe 2 ianuarie 1959 Rusia lanseaza cu succes prima sonda spatiala spre luna.  In Romania, despre eveniment vorbeste profesorul universitar Paul Ioanid: „Lansarea sovietica a uimit lumea”.

Acelasi profesor Ioanid, doar cateva luni mai tarziu, este cel care conduce cel mai rasunator jaf din istoria Romaniei comuniste. Din asa numita „banda lui Ioanid„, fac parte 5 barbati si o femeie. Acestia jefuiesc o masina a BNR si fura un milion sapte sute de mii de lei (ceea ce echivaleaza cu aproximativ un milion de dolari in banii de astazi). Toti sase sunt arestati si executati, doar femeia (Monica Sevianu) este cea care primeste o condamnare la inchisoare pe viata. Acesta a fost eliberata in cursul amnistiei din 1964 si a emigrat in Israel unde a decedat in 1977.

Pe plan internarional, pe 3 ianuarie, Alaska devine cel de-al 49-lea stat al Statelor Unite ale Americii.

Pe 17 martie, Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, liderul spiritual al Tibetului, fuge din tara, in India, dupa o rascoala armata nereusita a populatiei tibetane.

Acesta este anul in care au loc mai multe procese in care sunt condamanti oameni de rand, scriitori, dar si fosti politicieni s-au opus regimului comunist.

Vinovatia in baza careia este invinuit si condamnat Constantin Noica, este ca „a organizat sedinte in cadrul carora a atras oameni de cultura pentru a purta discutii dusmanoase si s-au pregatit in vederea rasturnarii prin violenta a regimului democracratic din Republica Populara Romana.” Setinta lui Noica este de 25 de ani de munca silnica.

Marii Adunari Nationale, prin decretul 410, prevede ca pot fi admisi in monahism femei la 50 de ani sau barbati la varsta de 55 ani si „daca renunta la salariu sau la pensia de la stat, daca nu sunt casatoriti si daca nu au obligatii pe baza Codului familiei”. Toti cei care nu implinisera aceasta varsta, sunt scosi din manastiri, lucru care i se intampla si calugarului Arsenie Boca.

Israelul plateste sume intre 4 si 6 mii de dolari pentru o persoana, statului roman pentru a permite evreilor sa plece. Pana in anul 1965, peste o suta de mii de evrei parasesc Romania, iar statul primeste bani si animale in schimbul lor.

Pe 20 noiembrie, ONU adopta Declaratia Drepturilor Copilului.

Pe 27 noiembrie, dr. Josef Mengele, criminalul de razboi nazist, supranumit si „Ingerul Mortii” din lagarele de concentrare Auschwitz si Birkenau, ii este acordata cetatenia de catre Paraguay. Ulterior, dictatorul paraguayan, Alfredo Stroessner, va refuza sa permita extradarea acestuia, pe motiv ca este cetatean paraguayan. Mai tarziu, Mengele va fugit in Brazilia si nu a fost niciodata capturat, traind pana in 1979, cand v-a muri inecat.

La sfarsitul anului, pe 23 decembrie, la Universitatea Stanford, chirurgul dr. Richard Lower si asistentul sau dr. Norman Shumway efectuaza cu succes un transplant de inima de la un caine la alt caine. Daca anterior, cea mai lunga supravietuire a animalului-gazda a fost de 7 ore si jumatate, in acest caz, cainele supravietuieste fara dureri 8 zile, insa ulterior, din cauza unei infectii a fost eutanasiat.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia