Anul 1958 este marcat de retragerea trupelor sovietice din Romania, ramase aici inca din al doilea razboi mondial. Peste 25 de mii de soldati rusi sunt transportati cu ajutorul trenurilor din Romania peste granita, operatiune ce a durat mai bine de 2 luni. Rusii au fost condusi la gara cu famfara si flori de catre romani.

Gheorghe Gheorghiu Dej incepe imediat sa se impuna in Romania, cultiva masiv ideea terorii si cultul turnatoriei, oamenii simpli fiind usor de ademenit si intors unii impotriva celorlalti. Toate aceste actiuni doar pentru a demonstra rusilor ca poate sa tina sub control poporul roman, chiar si dupa plecarea acestora.

Incepe apoi, odata cu retragerea trupelor rusesti din Romania, sa se faca arestari in baza Decretului nr. 89 „persoanele care prin faptele lor sau manifestari primejduiesc sau incearca sa primejduiasca ordinea in stat vor fi internate in locuri de munca”. Mii de romani ajung sa fie arestati si obligati la munca silnica, pe santiere.

1958 este anul in care presedintele Marii Adunari Nationale, Petru Groza, moare, lasand in locul sau pe Ion Gheorghe Maurer. Acesta din urma va ajunge cativa ani mai tarziu sa il propuna pe Nicolae Ceausescu la sefia partidului.

La Bucuresti, se organizeaza pentru prima data festivalul George Enescu. Festivalul este special creat pentru a folosi Guvernului Comunist in a demonstra Occidentului superioritatea regimului comunist.

Cateva imagini de la prima editia a Festivalului George Enescu, din 1958 veti regasi in materialul video de mai jos:

Puteti afla mai multe despre Festivalul George Enescu in materialul realizat de TVR:

In plan international, se semneaza actul ce a dus la crearea NASA, de catre presedintele Eisenhower. Ca raspuns la aceasta actiune, rusii lanseaza satelitul Sputnik 3, pentru a demonstra ca nu se lasa mai prejos.

In Franta, generalul Charles de Gaulle este ales presedinte obtinand 78,5% din voturi, iar in Anglia, Regina Elisabeta a II-a acorda Printul Charles, titlul de Print de Wales.

Sursa: YoutubeStirile PRO TV & Wikipedia