Astazi rememoram cele mai importante evenimente ale anului 1956.

Acest an in istoria comunismului, este cosiderat ca fiind unul de cotitura. In Ungaria vecina, are loc o revolutia anticomunista, prin care zeci de mii de oameni ies pe strazi, ard simboluri are comunismului precum, portrete ale lui Stalin si steaguri sovietice. Armata rosie intervine in forta in Ungaria si inabusa revolta vechinilor nostri de la vest. Desi s-a reusit inabusirea acestei revolutii, momentul este vazut ca fiind momentul de inceput al sfarsitului pentru Cortina de Fier.

Tensiunea in universitati creste, lucru resimtit si de regimul comunist, care pentru a evita pericolul, incearca sa le promita burse, investiti in campusuri si bilete preferentiale la spectacole studentilor. Demersul acestora ramane fara succes in randul studentimii si inspirati de cele intamplate in Ungaria, studentii incep sa isi arate opozitia fata de liderii comunisti, cenzura presei si fata de acceptarea subordonarii tarii fata de Rusia. Primele lozinci anti-comuniste, precum “vrem libertate” si “Afara cu Rusii din tara”, incep a rasuna din gurile tinerilor la Timisoara.

Acestia solicita eliminarea limbii ruse si a marxismului din programa scolara. Riposta vine rapid din partea statului, astfel ca armata intervine si retine sute de tineri. Cu ajutorul informatorilor din randul studentilor Securitatea de atunci afla despre cine sunt liderii protestelor, iar acestia sunt ridicati unul cate unul de militie.

Se decide ca de acum inainte orice student critic regimului sa fie exmatriculat.

Referitor la aceasta, Nicolae Ceausescu  spunea in plenara partidului: “Sa fie clar inaintea celorlalti ce consecinte are o purtare gresita si ca partidul nostru vegheaza asupra atitudinii lui”.

In Rusia Sovietica, Nikita Hrusciov, denunta cultul personalitatii lui Stalin, lucru transpus in oglinda si de Gheorghe Gheorghiu-Dej, la Bucuresti.

Pentru a evita revolte similare, in acelasi an, 1956, comunistii decid sa elibereze o parte din detinutii politici, celor deportati li se permite sa se intoarca la casele lor si chiar sa-si recapete pamanturile. Deasemenea statul decide si renuntarea la sistemul de cote si sunt marite salariile.

In 1956 incepe cel de al doilea cincinal. CIA-ul intocmeste un raport destul de detaliat despre economia Romaniei. Sunt metionate infrastructura, productia fabricilor, transporturile publice, si este mentionata chiar si inaugurarea podului peste Prut.

In perioada 22 noiembrie – 8 decembrie 1956, in Australia, la Melbourne are loc olimpiada de vara, la care Romania obtine locul noua la medalii, avand un total de 13 medalii, dintre care 5 de aur, 3 de argint si 5 de bronz.

Tot in anul 1956, URSS restituie Romaniei doar zece din cele 22 de piese ale tezaurului arheologic ”Closca cu puii de aur”, piese care sunt expuse si astazi la Muzeul Național de Istorie. Restul aururului, se afla si acum la Moscova.

Pe data 5 noiembrie 1956, actrita si directoarea de teatru, Maria Filotti moare. In acelasi an moare si tanarul peot roman Nicolae Labis.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia