Astazi ajungem in cadrul campaniei „100 de ani in 100 de zile” (realizata de Stirile PRO TV) in anul 1955.

Anul 1955 este anul inaugurarii Termocentralei de la Paroseni si a celei de la la Singiorgiul de Padure, dar si a constructiei celei de-a 1000-a locomotiva, realizata la Resita, motiv de sarbatoare pentru muncitori.

In acelasi an, 1955, la Iasi intra in functiune Fabrica de Antibiotice si iar la Bucuresti, este realizat primul autobuz fabricat in Romania. Autobuzul este botezat ”Mao Tze Dun”, in cinstea liderului comunist Chinez.

1955 este anul in care Nicolae Ceausescu are primul sau discurs politic major la congresul al II-lea al PMR. Nikita Hrusciov , liderul sovietic, face o vizita la Bucurestiul. Tot in acelasi an Gheorghiu Dej face o vizita in Coreea de Nord.

Acelasi an, aduce Romaniei statutul de membra in Organizatia Natiunilor Unite si in UNESCO.

Pe 14 mai 1955, se semneaza Pactul de la Varsovia , pact de aparare colectiva ca raspuns la extinderea NATO. Printre tarile semnatare este si Romania, dar si Albania, Bulgaria, Cehoslovacia, Polonia, Germania de Est si Ungaria.

Pe plan cultural este infiintata Biblioteca Centrala de Stat, viitoarea Biblioteca Nationala a Romaniei, iar primul volum al romanului Morometii intra in tipografii.

In Statele Unite incepe lupta impotriva segregarii rasiale. Rosa Parks refuza sa-i cedeze locul in autobuz unui alb.

Pe 4 mai 1955,  la Paris, moare George Enescu, avea 73 de ani.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia