Campania „100 de ani in 100 de zile”, dedicata centenarului, continua cu anul 1954. Debutul acestui an, 1954, vine cu cel mai mare viscol pe care l-a avut Romania si cu un Bucuresti paralizat sub metri de zapada. Vantul sufla cu peste 100 de km/ora.

Regimul Dej incearca sa puna in totalitate in carca legionarilor, ororile pe care regimul comunist le-a comis in penienciare si in coloniile de munca. In cadrul unui simulacru de proces, vina pentru “experimentului Pitesti” este atribuita lui Eugen Turcanu , un detinut pe care comandantii penitenciarului reusisera sa-l transforme in tortionar, este gasit principalul vinovat si impuscat la Jilava.

Tot in 1954, comunisti desfiinteaza coloniile de munca silnica. Cativa ofiteri si subofiteri din penitenciare sunt gasiti vinovati pentru foametea, frigul, violentele si detinutii morti si ajung sa fie incarcerati. Dupa doar un an, acestia sunt eliberati din inchisoare si culmea, reincadrati in Ministerul de Interne. In mod paradoxal, procurorul care s-a ocupat de caz este retrogradat.

Pe plan economic, incepe desovietizarea economiei. Romania si URSS semneaza un acord in urma caruia partea rusa cedeaza Romaniei partea lor de actiuni in Sovromuri (Sovrom-urile, de multe ori SOVROM, au fost societati mixte romano-sovietice infiintate in 1945 in urma unui acord intre Romania si Uniunea Sovietica, semnat la Moscova pe 8 mai 1945, cu scopul oficial de a gestiona recuperarea datoriilor Romaniei fata de Uniunea Sovietica.).

Anul 1954, este inaugurat la Giurgiu, primul pod peste Dunare: Giurgiu-Ruse. Constructia podului a durat 4 ani si este si in zilele noastre inca folosit.

Tot in 1954, este anul executiei lui Lucretiu Patrascanu, pe fostul coleg al comunistilor, de  care acestia s-au folosit pentru a crea legile de care au avut nevoie si pe l-au trimis la penitenciar atunci cand acesta nu a mai fost destul de obedient. Dupa 6 ani de judecata, proces inscenat, Patrascanu primeste sentinta si este impuscat.

In America, cel care avea sa devina regele rock’n roll-ului, Elvis Presley debuteaza cu primul sau single – “That’s all right”.

1954 este anul in care se nasc cancelarul german Angela Merkel, Francoise Hollande (presedintele Frantei intre 15 mai 2012 si 14 mai 2017) si cel care avea sa fie viitorul premier al Romaniei – Victor Ciorbea.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia