Ajungem astazi in misiunea de a rememora ultimii 100 de ani, sa trecem in revista evenimentele anului 1953.

In acest an, pe glob au loc evenimente foarte importante, evenimente care aveau sa schimbe istoria moderna.

In prima parte a anului 1953, pe 1 martie, Iosif Vissarionovici Stalin, sufera un atac cerebral in urma caruia la doar 5 zile, moare. La scurt timp, in acelasi an, Nikita Hrusciov este cel care preia conducerea partidului si a Rusiei Sovietice.

Desi Rusia isi schimba conducerea, Cortina de Fier ramane in picioare. NATO ajunge la granitele acesteia dupa aderarea Turcia si a Grecia. Romania anului 1953, aflata sub influenta Rusiei Sovietice, ia pozitie considerandu-se amenintata de vecinatatea noilor baze a NATO.

1953 este anul in care se fac primii pasi timizi catre destalinizarea Romaniei, lucru simtit si in penitenciare, printre detinutii politici si marturisit si de un detinut de la Sighet: “La 1 iulie 1953, dimineata, in loc de terci am primit cafea neagra, accentuat dulce; surprindere generala la noi in celula si in celelalte. Apoi am vazut ca primim marmelada dubla si mai mare surpriza, la cateva zile au inceput sa ne dea cate o ceasca de lapte, iar noi nu stiam ce inseamna aceasta imbunatatire dupa mai bine de trei ani: moartea lui Stalin sau apropierea eliberarii”.

Pentru prima data, Dej critica cultul personalitatii si cere ca resursele statului sa fie directionate catre producerea bunurilor de larg consum destinate populatiei.

Dupa o vizita la Moscova, Gheorghe Gheorghiu-Dej, sisteaza lucrarile la Canalul Dunare – Marea Neagra.

Nikita Hrusciov i-a comunicat lui Dej urmatoarele: “Canalul acesta nu ne uneste, ci ne desparte. Este o idee rusinoasa”.

La aproape o luna dupa moartea lui Stalin, pe data de 4 aprilie 1953, fostul rege, Carol al II-lea moare in exil in Portugalia. Fiul sau, regele Mihai I, nu participa la inmormantarea tatalui sau.

Marii politicieni romani Gheorghe Bratianu, presedintele PNL si Iuliu Maniu, presedintele Partidului Taranesc isi gasesc sfarstitul in penitenciarul de la Sighet.

In Asia, se incheie un armistitiul in razboiul dintre cele doua Corei. Ca urmare a acestui armistitiu, in Peninsula Coreei, apar doua state, Coreea de Nord, care ramane comunista si Coreea de Sud, care ramane capitalista.

In Iran, CIA-ul ajuta la schimbarea guvernului condus de Mohammad Mosaddegh, care dorea nationalizarea resurselor de petrol si il aduce la putere pe Mohammad Reza Pahlavi, un cunoscut lider pro-occidental.

Varfului Everest (8848 m) este cucerit pentru prima data, reusita este a lui Edmund Hillary si a serpasului Tenzing Norgay.

Este lansat pe piata primul numar al revistei Playboy, numar in care celebra actrita Marlin Monroe pozeaza nud. Acelasi an 1953, este anul in care cel care avea sa devina viitorul presedinte american, John F. Kennedy se casatoreste cu Jaquelinne Kennedy.

Ian Flemming, scriitor si jurnalist britanic, publica primul roman din seria James Bond: Casino Royale. Roman, care avea sa fie ecranizat 50 de ani mai tarziu, in anii 2000 si avea sa il aiba in rolul principal pe actorul englez Daniel Craig.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia