Campania Stirilor PRO TV, “100 de ani in 100 de zile”, dedicata centenarului face astazi o trecere in revista a anului 1952.

Tara noastra se afla in plin proces de colectivizare, Partidul Comunist controleaza ce si cum sa cultive taranul roman, dar si preturile la care acesta sa vanda.

Intre timp, in Marea Britanie decoleaza primul avion de pasageri cu reactie.

Statul le ordona taranilor ce si cat sa cultive , cat le ia din recolta si cu cat ii plateste.

“Cifrele de pe graficul orar salta in sus din ora in ora. Primul grau se cultiva statului”

“Presa trebuie sa mobilizeze masele taranimii municitoare la lupta neimpacata impotriva chiaburilor.” – declara Gheorghe Gheoghiu Dej. Chiaburii erau catalogati cei care se opuneau cotelor impuse de stat si refuzau sa-si dea pamanturile.

In noua constitutie a anului 1952, se reafirma legatura puternica a statului roman, cu Rusia.

In anul 1952 se duc lupte pentru putere in interiorul partidului comunist. Puterea detinuta de cei patru grei ai Partidului Comunist, Gheoghiu-Dej, Ana Pauker, Vasile Luca si Teohari Georghescu. Dej ii inlatura pe ceilalti trei, cu acceptul lui Stalin. Acelasi an, ii aduce lui Dej si functia de prim-ministru. Este avansat in Comitetul Central al PMR, Nicolae Ceausescu, care astfel isi incepe ascensiunea.

In 1952 incep lucrarile la Casa Scanteii(Casa Presei Libere) si la Combinatul Chimic Borzesti, din Onesti.

Pe plan sportiv, Iosif Sarbu, castiga la la Helsinki, primul loc la tir si aduce astfel prima medalie olimpica de aur a Romaniei.

Razboiul dintre cele doua Coreei continua, iar in 1952, America bombardeaza Coreea de Nord.

Regele George al VI-lea, regele Marii Britanii moare, urmandu-i la tronul Regatului Unit, actualul monarh, Regina Elisabeta a-2-a , cel mai longeviv monarh britanic.

Christine Jorgensen (George William Jorgensen Jr.), este prima persoana devenita femeie ca urmare a primei operatii de schimbare de sex.

Pe 31 octombrie, in cadrul Operatiunii Ivy, Statelor Unite, testeaza prima bomba cu hidrogen.

In 1952 se nasc, Calin Popescu Tariceanu (politician roman si fost premier al Romaniei) si Vladimir Putin, (actualul presedinte al Rusiei).

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia