Pe plan extern, anul 1951 incepe dramatic, pe 20 ianuarie are loc o avalansa in Muntii Alpi, acest eveniment nefericit sa soldeaza cu 240 de morti si 45.000 sunt ingropati in zapada.

Pe plan intern in 1951, anul in care incepe primul cincinal. In industrie, toti muncitorii primesc cote pe care trebuie sa le atinga. Electrifiarea tarii devine numarul unu pe lista de prioritati a guvernului comunist. Productia de curent electric a crescut de 7 ori intre anii 1938 si 1960. Se investeste masiv in hidrocentrale si extinderea retelei electrice. Incep lucrarile pentru construirea barajelor, a centralelor hidroelectrice.

Productia de tractoare si masini agricole ia avant la Brasov.

Gheorghe Ghiorghiu Dej isi serbeaza implinirea varstei de 50 de ani, la Bucuresti , impreuna cu membri de partid si pioneri.

Tot in 1951, autoritatile inaugureaza “Parcul de cultura si odihna Stalin”, parc care avea sa se numeasca ulterior „Parcul Herastrau”. In parc se afla astazi statuia generalului Charles de Gaulles, pe locul unde fusese atunci amplasata statuia lui Stalin.

Anul 1951 aduce si cele mai mari deportari realizate de Partidul Comunist. Intr-o singura noapte peste 44.000 de locuitori ai zonei de frontiera cu Iugoslavia, copii, varstnici, familii intregi, sunt dusi cu forta in mijlocul campiei Baraganului si ambandonati. Acest lucru se datora simplului motiv ca locuiau prea aproape de granita cu Iugoslavia, iar Iosip Broz Tito, presedintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, de pe atunci, devenise dusman al Romaniei dupa ce i se opusese lui Stalin.

1951 est si anul de nastere a uniunii economice care avea sa devina ulterior Uniunea Europeana. 6 tari, Franta, Germania de Veste, Italia, Belgia, Luxemburg si Olanda,  semneaza tratatul pentru Comunitatea Europeana a Carbunului si Otelului.

Peste ocean, producatorul de automobile Chrysler introduce servodirectia, si este inaugurata televiziunea transcontinentala din Statele Unite ale Americii.

Se inaugureaza Centrul de productie cinematografica (Studiourile Buftea).

Are loc primul concurs Miss World. Este gazduit de Londra, si castigat de Miss Suedia.

Din personalitatile nascute in 1951 ii amintim pe:

  •  Phil Collins, (n. Philip David Charles Collins) muzician englez
  • Octavian Belu, antrenor roman de gimnastica
  • Anatoli Karpov, jucator rus de sah
  • Vasile Seicaru, cantautor, cantaret de muzica folk
  • Robin Williams, actor american
  • Daniel (n. Daniel-Ilie Ciobotea), patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (din 2007)
  • Markó Béla, politician roman de etnie maghiara
  • Pedro Almodóvar, cineast spaniol
  • Traian Basescu, al 4-lea Presedinte al Romaniei
  • Mihai Ghimpu, politician din R. Moldova

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia