Dupa lovitura de stat de pe data de 30 decembrie 1947, (numita de propaganda comunista Proclamarea Republicii Populare Romane, Ziua Republicii), Familia Regala pleaca pe 4 ianuarie 1948, intr-un exil fortat care a durat pana in anul 1997. Guvernul de ii retrage la scurt timp cetatenia regelui.

Comunistii confisca proprietatile casei regale, iar pe plan economic incepe marea nationalizare a fabricilor.

1948, este anul de inceput al “experimentului Pitesti”, experiement in care comunistii isi doreau sa “reeduce” oameni prin tortura.

Apar primele santiere de munca “Patriotica” si se infiinteaza statiunile de masini tractoare (SMT-urile).

In capitala se deschide „Fabrica de Confectii Bucuresti – APACA”.
Tot in 1948 se infiinteaza echipa de fotbal Dinamo si are loc si inaugrarea celui mai modern stadion la acea vreme, „Stadionul Republicii”, cu o capacitate de 40.000 de locuri.

Apare Partidul Muncitoresc Roman (PMR), ca urmare a fuziunii Partidului Comunist cu Partidul Social Democrat. Secretarul general al partidului este ales Gheorghe Gheorghiu-Dej. Rapid, PMR ajunge la peste 1 milion de membri.

Ca urmare a continuarii epurarilor si conflictelor mai vechi din partid, Lucretiu Patrascanu este demis din functia de ministru al Justitie, este arestat si imediat condamnat la munca silnica pe viata. In timp ce se afla in inchisoare este impuscat din spate in cap.

Puteti urmari acest scurt material video realizat de TVR, pentru a afla mai multe despre personalitatea controversata a lui Lucretiu Patrascanu:

PMR trece biserica sub controlul statului. Biserica greco-catolica este scoasa in afara legii, si ii sunt confiscate bunurile si proprietatile. Episcopii greco-catolici care se opun acestor masuri sunt imediat arestati.

La inchisoarea din Pitesti incepe procesul de „reeducare” a detinutilor politici, acesta poarta si numele de “Experimentul Pitesti”. Politicieni, studenti, legionari , in general cei care se opuneau regimului, pe scurt detinutii politici, ajung sa suporte in penitenciare cele mai dure terorii, sub pretextul reeducarii acestora, iar ca mijloc de reeducare este aleasa tortura.

Industria, minele, magazinele, bancile, companiile de asigurari, transporturile, etc., trec in proprietatea statului, si astfel comunistii incep nationalizarea.

Pe 30 august 1948 se infiinteaza Directia Generala a Securitatii Poporului – Securitatea. Serviciul secret este conceput dupa modelul si sub supravegherea NKVD-ului, precursoul KGB-ului.

Pe plan extern, un extremist hindus il ucide pe Mahatma Gandhi, parintele independenței Indiei si cunoscut prin revoltele sale nonviolente. Asta dupe ce, cu un an mai devreme, pe 15 august 1947, Gandhi obtinuse retragerea britanica si independenta Indiei.

Incepe Blocada Berlinului, rusii intrerup toate comunicatiile cu partea occidentala a orasului. Este prima mare criza internationala a Razboiului Rece.

Este publicata Declaraţia Universala a Drepturilor Omului, declaratie adoptata de Organizatia Natiunilor Unite (ONU).

Este lansat pe piata romanul “1984”, roman in care George Orwell prevedea ca in viitor omenirea va fi controlata prin propaganda si supraveghiata de stat.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia