1947 – Anul in care istoria Romaniei avea sa fie schimbata pentru totdeauna de catre comunistii care il forteaza pe Regele Mihai sa abdice. Se inchepe rationalizarea carnii, iar ziarul Scanteia elogiaza intr-un articol statul la coada.

Iuliu Maniu si Ion Mihalache, liderii ai Partidului National Taranesc, sunt condamnati la inchisoare pe viata, iar cetatean de onoare al Romaniei, devine nimeni altul decat Stalin. Cam asa se creioneaza in linii mari anul 1947.

Pe fondul consolidarii puterii asupra tarii, in anul 1947, comunistii scumpesc hartia de ziar pentru a crea un pretext perfect pentru ca presa critica sa fie eliminata. Ziarul Scanteia, publicatie condusa de Silviu Brucan, urmeaza indicatii primite de a publica ode Stalin, atacandu-i constant pe liberali si taranisti.

Se trece la rationalizarea curentului electric si a petrolului. Devine strict interzis sa fie folosit radiatorul electric, nu este permis sa fie aprins mai mult de un bec in fiecare camera.

Migratia de la sat la oras, se facea doar in baza acordului dat de catre Guvern. Apar cartelele de carne, iar ratia saptamanala de carne este de 250 de grame pe saptamana.

Ziarul Scanteia lauda intr-un articol statul la coada, redam aici doar un fragment: “Cozile, oricare ar fi cauzele lor, sunt o dovada de disciplina si constiinsa cetateneasca.”

Preturile explodeaza, peste noapte, economiile oamenilor nu mai valoreaza nimic. Comunistii fac reforma monetara, astfel ca 20.000 de lei vechi sunt schimbati pe un leu nou. Incepe procesul de confiscare a averilor, solicitandu-i populatiei ca tot aurul detinut, valuta si bijuteriile trebuie sa fie predate BNR-ului.

Propaganda de partid gaseste pune toate aceste schimbari in seama liberalilor si a taranisti, iar Molotov si Stalin devin cetateni de onoare ai Romaniei.

Delegatia Guvernului Romaniei semneaza, la Paris, pe 10 februarie 1947, Tratatul de pace cu Puterile Aliate si Asociate, prin care Romaniei i se recunosc drepturile legitime asupra Transilvaniei de Nord, dar i se si impune plata unor despagubiri de razboi. Astfel tara noastra este recunoscuta ca tara invinsa. In baza aceluiasi tratat, Italia cedeaza mare parte din Peninsula Istria (teritoriul Croatiei de astazi) Republicii Socialiste Federative Iugoslavia.

Pe 7 iunie 1974, ia fiinta, prin ordinul Ministrului Armatei, Mihail Lascar, echipa de fotbal Steaua Bucuresti.

Un grup de zece conducatori ai Partidului National Taranesc, in frunte cu Ion Mihalache, vicepresedinte, Nicolae Penescu, secretar general, si Nicolae Carandino, directorul ziarului „Dreptatea”, sunt arestati pe aeroportul din Tamadau, la 46 de km de București, sub acuzația de „fugă într-o țară străină”.
Acest episod din 5 Minute de Istorie (realizat de TVR si prezentat de istoricul Adrian Cioroianu) trateaza subiectul mai pe larg:

O foarte buna sursa de informare despre acelasi subiect este si articolul realizat de Historia.ro pe care il puteti gasi aici.

Pe 29 iulie, este dizolvat Partidul National Taranesc, printr-o hotarare a Consiliului de Ministri.

Statele Unite propun Europei Planul Marshall(George Marshall, senator al SUA) pentru refacere economica, prin ajutorarea tarilor din Europa Occidentala, devastate de cel de-al doilea razboi mondial. URSS anunta o luna mai tarziu ca refuza Planul Marshall. Romania este invitata sa ia parte, insa refuza si merge pe modelul economic sovietic.

La sfarsitul anului, Regele Mihai pleaca la Londra si participa la nunta printesei Elisabeta (actuala regina a Marii Britanii). Acolo o cunoaste si se indragosteste de viitoarea sa sotie Ana de Bourbon Parma. La intoarcerea in tara, Petru Groza si Gheorghe Ghiorghiu Dej ii cer sa abdice.

Forta de imprejurari si fara prea multe optiuni, regele abdica. Mihai I si mama sa se urca in Trenul Regal la Sinaia si vor parasi tara pentru o lunga perioada de timp. Se duc in exil in Elvetia.

Puteti afla mai multe detalii despre abdicarea regelui Mihai aici:
– Articol Wikipedia – Abdicarea Regelui Mihai
– Articol Historia – Abdicarea Regelui Mihai, condamnarea adevarului

De asemenea a fost realizat un film, Inceputul Adevarului (1993), in regia lui Sergiu Nicolaescu, care reda momentul abdicarii Regelui Mihai. Aveti aici un fragment:

In aceeasi zi a abdicarii Regelui Mihai, este convocat Parlamentul. „Comunstii nu fac prezenta pentru ca nu aveau cvorum, si adopta legea 363, este infiintata Republica Populara Romana.

Pe plan extern, in America, se infiinteaza CIA. Iar ONU stabileste impartirea Palestinei in doua state: unul israelit si altul arab.

Pe plan ştiinţific cercetatorii de la Stanford izoleaza virusul poliomelitei, iar fizicenii americani fac primul tranzistor.”

Sursa: Stirile PRO TV, Wikipedia & Historia