Ajungem astazi cu campania – “100 de ani, in 100 de zile”, la evenimentele anului 1945.

In momentul inaintarii trupelor Sovietice pana in Berlin, pe care il si elibereaza, Hitler se sinucide, realizand ca totul este pierdut. Uniunea Sovietica impune primul guvernul pro-comunist in Romania, condus de Petru Groza.

In Asia, razboiul continua, Japonia refuzand sa capituleze. Are loc bambardarea oraselor Hiroshima si Nagasaki, folosindu-se bombe atomice.

Pe data de 27 ianuarie 1945, armata Rusiei elibereaza lagarul de concentrare de la Auschwitz.

La inceputul lui 1945, Germania este inconjurata, la vest de fortele aliate care tocmai eliberasera Franta, Belgia si Olanda, iar la est, Rusia, a carei armate care cu ajutorul armatei romanesti, eliberase Ungaria si Cehoslovacia.

Trupele romane ajung pana la 80 de kilometri de Praga, si contribuie in avansul lor la eliberarea Budapestei.

Roosevelt, Churchill si Stalin se intalnesc la Yalta si decid viitorul Europei. Stabilesc ca tarile europene sa fie conduse de guverne democratic alese in urma vointei cetatenilor, Romania avea sa nu fie printre ele.

Ajutati de la Moscova, Gheorghe Ghiorghiu Dej si Ana Pauker incearca acapararea puterii. Iuliu Maniu si Dinu Bratianu, principalii adversari politici ai lui Dej si Pauker, sunt etichetaţi drept dusmani ai poporului.

Stalin il trimite la Bucuresti pe Andrei Vasinski, procurorul care a instrumentat procesele politice de la Moscova in timpul marii epurari. Andrei Vasinski il forteaza pe rege sa-l numeasca prim-ministru pe Petru Groza, cunoscut pro-soviectic.

Guvernul roman este condus pentru prima data de comunisti, care se autointituleaza “forta democratica.” Guvernul Groza incepe epurarea intelectualitatii si administratiei romane. Se face o noua reforma agrara, fiind confiscate marile proprietati agricole, si sunt impartite in fasii mici si li se dau taranilor.

Regele intra in greva regala pentru a bloca deciziile guvernului impus de sovietici.

In aprilie 1945, armata Rusiei asediaza Berlinul, iar Adolf Hitler, care era adapostit intr-un buncar, realizeaza ca totul este pierdut. Pe 29 aprilie Hitler se casatoreste cu amanta sa, Eva Braun, casnicie are dureaza doar sase ore, pentru ca imediat a doua zi cei doi se sinucid.

Daca razboiul se incheie in Europa, lucrurile nu stau la fel si in Asia, unde luptele continua. Japonia refuza sa capituleze. Ca urmare a acestui lucru, armata Statelor Unite ale Americii, lanseaza doua bombe atomice, pe 6 şi 9 august, asupra oraselor Hiroshima si Nagasaki. A fost singura data cand bomba atomica este utilizata intru-un razboi.

Ca urmare a acestor bombardamente, un numar de peste 200.000 de oameni mor, iar Japonia se vede nevoita sa capituleze.

Odata ce Japonia capituleaza, se incheie oficial Al Doilea Razboi Mondial.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia