1944 este anul in care Aliatii bombardeaza pentru prima data Bucurestiul, dar si alte mari orase romanesti si anul arestarii lui Ion Antonescu.

In materialul realizat de TVR („5 minute de istorie”) puteti afla mai multe detalii despre arestarea lui Ion Antonescu:

In primavara lui 1944, Armata Rosie era deja la granitele Romaniei, iar americanii reiau bombardamentele deasupra tarii noastre.

Pe 21 martie, Constantin I. C. Bratianu si Iuliu Maniu adreseaza maresalului Ion Antonescu o scrisoare in care cer iesirea Romaniei din razboi.

Ziua de 4 aprilie 1944 au loc pentru prima data bombardamentele avioanelor anglo-americane asupra Bucurestiului. Participa 313 bombardiere si 119 avioane de vanatoare. Bilantul acestor bombardamente: 2.942 morti si 2.416 raniti.

Aliatii tintesc in special industria petroliera si transporturile, astfel orasul Ploiesti ajunge sa fie bombardat de 24 de ori.

Au loc raiduri si in alte orase precum Giurgiu, Craiova, Arad, Campina si Timisoara. In Brasov, aliatii au bombardeaz depoul, fabrica de armament si uzinele IAR.

In vestul Europei incepe debarcarea din Normandia, sau „D-Day”. Este cea mai mare operatiune amfibie din istorie.

Mai jos aveti imagini de la aceasta debarcarea (Montaj realizat de Sky News):

In 20 iulie are loc complotul de la Rastenburg, cand in cadrul unui atentat se incearca eliminarea lui. Adolf Hitler supravietuieste in mod miraculos. Atentat pus la cale de Claus von Stauffenberg care ii plaseaza un diplomat cu explozibil sub biroul Fuhrerului.

In materialul video de mai jos puteti vedea cum arata incaperea in care a avut loc atentatul, dupa explozie:

Rusia intra deja in Moldova. Regele Mihai I isi doreste ca Romania sa intoarca armele si sa se alature aliatilor pentru a evita un razboi direct cu Rusia.

Intr-o ultima sansa de a-l convinge pe Maresalul Antonescu sa renunte la alianta cu Germania lui Hitler, regele sa intalneste pe 23 august 1944 cu Antonescu. Maresalul refuza, ca urmare este arestat. La scurt timp Regele Mihai, anunta la radio ca alianta cu Hitler a incetat si Romania trece de partea aliatilor.

Momentul arestarii lui Antonescu este recreat in secventa din filmul „Oglinda – Inceputul adevarului”, realizat in 1993 – Regia – Sergiu Nicolaescu

Ca urmare a deciziei Regelui Mihai, de a schimba taberele face ca Al Doilea Razboi Mondial sa fie cu 200 de zile mai scurt. Drept raspuns, Hitler ordona aviatiei sa-l ucida pe Rege Mihai, bombardand Bucurestiul. Cad prada bombardamenteleor Ateneul Roman si multe dintre cladirile de pe Calea Victoriei.

Aproape o saptamana mai tarziu, pe 31 august, trupele Sovietice defileaza prin Bucuresti.

La Moscova, pe 12 septembrie, a fost semnata Conventia de armistitiu dintre guvernul roman si guvernele Natiunilor Unite, prin care se certifica iesirea Romaniei din razboiul contra aliatilor si intoarcerea armelor impotriva Germaniei.

Astfel Romania incheie armistitiul si cu Rusia, careia ii vom ajunge sa ii platim despagubiri de razboi.

Romania ajunge sa isi recapete Transilvania cu ajutorul armatei rusesti, astfel Romania ajunge sa aiba granitile pe care le cunoastem si astazi.

Comunistii romani, sustinuti de la Moscova, ajung in componenta noului guvern. Gheorghe Gheorghiu Dej isi incepe ascenciunea.

La finele celui de Al Doilea Razboi Mondial se ajunge la stabilirea sferelor de influenta in Europa, astfel Romaniei ii este decis viitorul inca odata de marile puteri. In octombrie, Churchill si Stalin se intalnes si C, ii propune lui Stalin ca Rusia sa aiba o influenta de 90% in Romania si de 80% in Bulgaria si Ungaria. La schimb, doreste ca britanicii vor avea o influenta de 90% asupra Greciei.

Sursa: Stirile PRO TV , Wikipedia, Youtube