Campania Stirilor PRO TV, “100 de ani in 100 de zile” continua astazi cu anul 1943.

Ziua de 23 ianuarie aduce fortelor britanice controul asupra orasului Tripoli (capitala Libiei), pe care il captureaza de la nazisti.
Pe 2 februarie armatele Romaniei si Germaniei sunt infrante si cedeaza Stalingradul. Toti soldatii capturati de catre rusi (nemti si romani), sunt trimisi in lagarele din Siberia.

In ziua de 12 aprilie, are loc intalnirea dintre maresalul Ion Antonescu si Adolf Hitler, la castelul Klessheim. Hitler ii cere lui Antonescu sa inceteze orice tatonari de pace cu puterile antifasciste.

Nazistii anunta pe 13 aprilie descoperirea unui mormant comun imens al soldatilor de razboi polonezi in padurea din apropiere de Katyn.

Pentru a ne aminti, in 1940 Rusia exacuta aproape 22.000 de oameni in padurea Katyn (altii in Kalinin si Kharkiv), din Uniunea Sovietica si ii arunca in mai multe morminte comune.  Din totalul de 22.000 de oameni din cei omorati, 8.000 erau ofiteri de armata (capturati in 1939), prizonieri de razboi, 6.000 erau (dupa cele sustinute de catre Rusia) ofiteri de politie, iar restul erau din serviciile secrete ale Poloniei, jandarmi, nobili, industriasi (detinatori de fabrici), lucratori in fabrica, avocati, oficiali guvernamentali si preoti.

Revenind in 1941, pe 26 aprilie, URSS rupe relatiile de amicitie cu polonezii din teritoriu, ca urme a cererii trimise catre Crucea Roșie de investigare a cadavrelor de la Katyn. Intre 28 si 30 aprilie, Comisia internationala delegata cazului, viziteaza Katyn si concluzioneaza ca victimele fusesera impuscate cu trei ani in urma de catre sovietici.

„Pe 3 mai, Guvernul SUA incearca sa discrediteze verdictul comisiei trimise la Katyn pentru a-si imbunatati relatiile cu Stalin si recomanda posturilor radio poloneze sa o „lase mai moale” despre Katyn si crimele sovieticilor.” – Wikipedia

Josef Mengele devine pe 24 mai, ofiterul sef medical la Auschwitz. Acesta a fost supranumit „Ingerul mortii”, pentru ca a efectuat experimente inumane pe deportati, mai ales pe cupluri de gemeni.

Pe 10 iulie, fortele aliate aterizeaza in Sicilia, iar pe 19 iulie, Roma este bombardata de Aliati pentru prima data de la inceputul razboiului. Sase zile mai tarziu, pe 25 iulie, regele Italiei, Victor Emanuel al III-lea, il destituie pe Benito Mussolini.

Romania isi repeta si in vara solicitarea din ianuarie, facuta catre Italia pentru o iesire simultana din razboi a Italiei, Romaniei si Ungariei. Demersul ramane insa fara niciun rezultat.

Pe 1 august 1943, Romania este bombardata pentru prima oara de catre americani, fiind tintite rafinariile de la Ploiesti.

Uniunea Sovietica incepe ofensiva si astfel la Kursk, are loc cea mai mare lupta cu tancuri din istoria militara a omenirii. Din aceasta lupta, Uniunea Sovietica iese triumfatoare.

Chiar si in aceasta situatie, Maresalul Ion Antonescu ramane de partea lui Adolf Hitler.

Presedintele american Franklin Roosevelt, premierul britanic Winston Churchill si liderul chinez Chiang Kai-Shek se intalnesc la Cairo pentru a pune la punct un plan de infrangere a Japoniei.

Libanul isi castiga independenta fata de Franta.

 

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia