In anul 1942, an pe care il prezentam astazi, Romania controla teritoriul dintre Prut si Bug (teritoriu al Ucrainei de astazi). Soldatii nostri ajungand pana la Stalingrad (pe aliniamentul raului Volga), unde se da cea mai sangeroasa lupta dusa in Al Doilea Razboi Mondial.

Romania in 1942 - Teritorii controlate de armata romana

Romania in 1942 – Teritorii controlate de armata romana | Sursa: https://kingofromania.com

Aceasta situatie a fost generata de razboiul dus pe doua fronturi de catre Adolf Hitler. Acesta impreuna cu Antonescu isi subestimeaza adversarul, Rusia, pe care o credeau ca si infranta.

Batalia de la Stalingrad

Soldat sovietic la Stalingrad - Batalia de la Stalingrad - 1942

Soldat sovietic la Stalingrad
Batalia de la Stalingrad – 1942 – Sursa: Wikipedia.org

Una din cele mai mari provocari atat pentru soldatii romani cat si germani a fost iarna pentru care niciuna din armate nu era pregatita sa o infrunte. Impediment pe care rusii, care erau obisnuiti cu temperaturi joase, nu l-au resimtit atat de puternic.

Pe 19 noiembrie 1941, fortele rusesti sub comanda generalului Gheorghi Jukov lanseaza operatiunea „Uranus”, contraatacand si intorcand soarta bataliei in favoarea trupelor sovietice. Trei zile mai tarziu, pe 22 noiembrie, generalul german Friedrich Paulus ii trimite lui Adolf Hitler o telegrama spunand ca armata a 6 germana este inconjurata.

Prost dotata, cu putine tancuri si avioane, armata romana isi demonstreaza neputinta in respingerea atacului armatelor rusesti si ajung sa fie decimate, peste 300.000 de soldati morti, raniti sau disparuti.

Ion Antonescu realizeaza ca soarta razboiului poate fi alta decat cea pe care a prevazut-o alaturi de Adolf Hitler, asa ca amana deportarile evreilor din Transilvania de Sud si vechiul regat in Polonia, salvand astfel vietile a 292.000 de evrei romani.

Adolf Hitler incepe exterminarea in masa a evreilor. La Auschwitz, nazistii incep sa gazeze evreii cu gazul Zyklon B.

Peste ocean, in Statele Unite ale Americii, se da startul programului “Manhattan” pentru obtinerea bombei atomice. Interesati de acelasi lucru, de realizarea propriei bombe atomice, Germania testeaza cu succes si incepe sa produca racheta V2. Tenhologia a stat la bazele programelor spatiale americane si sovietice.

In acelasi an, 1942, filmul “Casablanca” cu Humphrey Bogart si Ingrid Bergman in rolurile principale, isi are premiera la Hollywood.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia