Anul 1941 este rememorat astazi de campania „100 de ani in 100 de zile”. Este anul in care Romania isi recupereaza Basarabia si anul in care in Romania incepe Holocaustul.

Inceputul de an 1941, aduce o situatie aproape anarhica in Romania. Legionarii vor sa il inlature pe Ion Antonescu, pastrand astfel toata puterea pentru ei. Aflat in pericol, Generalul Antonescu are o intalnire cu Adolf Hitler, in care acesta primeste acceptul eliminarii Garzii de Fier. Astfel se da startul rebeliunii legionare.

Urmeaza 3 zile extrem de violente de disputare a suprematiei intre Horia Sima si Ion Antonescu.

Legionarii ataca, tortureaza si ucid sute de evrei. La finele acestor 3 zile, Ion Antonescu restabileste ordinea publica si instaureaza in Romania dictatura militara.

Germania lui Hitler pune in aplicare Operatiunea Barbarossa. Operatiune care insemna invazia Uniunii Sovietice. La comanda lui Generalului Ion Antonescu, armata romana, pe 22 iunie la 4 si 45 diminieata, declanseaza operatiunile militare pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord de sub ocupatia sovietica. In mai putin de o luna armata romana ajung pana la Nistru. Basarabia si Bucovina de Nord sunt recuperate.

„La 27 iulie 1941, Hitler ii trimite lui Antonescu un mesaj de felicitare pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei si ii cere sa treaca Nistrul si sa ia sub supraveghere teritoriul dintre Nistru si Bug.” Pentru inaintarea pana la Nistru, Ion Antonescu a avut de partea sa societatea romaneasca pentru eliberarea teritoriilor romanesti, ulterior Iuliu Maniu declara ca mai departe nu este razboiul romanilor si ca atentia ar trebui indreptata catre Ardeal. Cu toate acestea, Antonescu hotaraste trecerea Nistrului in speranta ca Hitler va face dreptate romanilor in problema Ardealului.

„Trupele romane primesc ordin sa inainteze catre Odesa. Batalia de la Odesa a fost sangeroasa cum pierderi semnificative pentru partea romana. In doar aproape 2 luni, intre 6 august si 16 octombrie 1941 Romania inregistreaza un numar de 17.792 morti, 63.345 raniti si 11.471 disparuti, insumat, 92.608 oameni (echivalentul populatiei unui oras destul de mare din Romania zilelor noastre). Cu toate aceste sacrificii, trupele romane nu au ocupat insa Odesa prin asalt direct, iar garnizoana sovietica nu s-a predat. Odesa a fost evacuata la ordinul lui Stalin numai cand Crimeea a intrat in vizorul german. Trupele de la Odesa au fost mutate la Sevastopol, unde au rezistat pana la mijlocul anului 1942.” (Wikipedia)

Ca urmare a victoriei inregistrare in asediului asupra Odesei, conderata cea mai mare victorie a armatei romane in cel de Al Doilea Razboi Mondial, in tara oamenii ies pe strada pentru a sarbatori. Cu acest prilej, Regele Mihai I ii ofera Generalului Ion Antonescu titlul de maresal.

Pe langa aceasta victorie, de numele lui Ion Antonescu si a regimului sau sunt legate si unele din cele mai mari atrocitati in 1941. Din ordinul maresalului se incepe deportarea tuturor evreilor din Basarbia si Bucovina.

Ca urmare a legilor de la Nuremberg, deja cu un an inainte, in perioada iunie-august 1940, statul roman adoptasera un pachet de legi similare si astfel autoritatile romane ii excludeau din serviciul public pe functionarii evrei. „Etnicilor evrei li se interzicea exercitarea oricaror functii publice, fiind inlaturati nu numai din aparatul functionaresc, din armata si din magistratura, ci si din societatile comerciale, din echipele sportive etc. Totodata, li s-a interzis cumpararea de imobile. In continuare, prin Decretul-lege din 9 august 1940, publicat in Monitorul Oficial nr. 193/1940, au fost interzise casatoriile etnicilor romani cu etnici evrei, iar cele deja existente au fost declarate nule. In octombrie 1940 bunurile funciare ale evreilor au fost nationalizate.

Revenind in anul 1941, in luna iunie, este momentul in care incep atrocitatile, prin pogromul de la Iasi. In asa-numitele trenuri ale mortii (trenuri cu deportati plimbate atata timp prin Moldova, pana cand pasagerii au murit de sete si de foame) au fost ucisi aproximativ 4.400 de evrei. In conformitate cu raportul oficial al Comisiei Internationale privind Studierea Holocaustului in Romania: „In trenul mortii care a plecat din Iasi catre Calarasi, in sudul Romaniei, care transporta probabil pana la 5.000 de evrei, doar 1.011 au ajuns la destinatie in viata dupa sapte zile. (Politia romana a numarat 1.258 de trupuri). Trenul mortii catre Podu Iloaiei (la 15 km de Iasi) imbarcase aproape 2.700 de evrei la plecare, dintre care doar 700 au mai coborat in viata. Trupele romane care au ocupat orasul Odesa s-au facut responsabile de masacrele de la Odesa, de la Dalnic si din lagarul de concentrare Bogdanovca in timpul carora 40.000 de evrei au fost impuscati in toamna anului 1941.”

In Holocaust din cauza colaborarii Romaniei cu Germania Nazista ajung sa moara intre 270.000 – 300.000 de oameni.

La Auschwitz incepe gazarea evreilor cu gazul Zyklon B. Aceasta era denumirea comerciala a unui pesticid pe baza de cianura (acid cianhidric). Denumirea „B” indica unul din cele doua tipuri de Zyklon (Zyklon A – pesticid lichid, Zyklon B – pesticid in stare gazoasa). Acidul cianhidric este un gaz extrem de toxic, fiind trecut in lista armelor chimice (gaz de lupta).

In 7 decembrie 1940, japonezii ataca Pearl Harbor, iar ca urmare a acestui atatc, 2.380 soldati americani isi pierd viata. Drept urmare Statele Unite ale Americii intra in razboi, decizie care va schimba soarta lumii.

Sursa: Stirile PRO TV si Wikipedia