Campania dedicata centenarului – “100 de ani în 100 de zile” ajunge astazi in anul 1940, an in care Romania sufera pierderi teritoriale importante.

Invazia Germaniei in Europa pare imposibil de oprit. Pe 10 mai 1940, Olanda, Luxemburg si Belgia sunt invadate. Pe 14 mai Olanda se preda, urmata de Belgia pe 28 mai. Pe 9 aprilie in doar in 6 ore de la invazie, Danemarca  se preda. In aceeasi zi este invadata si Norvegia. Pe 10 iunie 1939, Italia declara razboi Frantei si Marii Britanii. Franta capituleaza si ea. In Marea Britanie, Winston Churchill este numit premier pe 10 mai, dupa ce Neville Chamberlain demisioneaza.

Romania este incoltita de Ungaria, Bulgaria si Uniunea Sovietica care vor parti din teritoriul nostru. Pentru a intra in gratiile Germaniei, Carol al II-lea accepta ministri pro germani in guvern si reia relatia cu legionarii lui Horia Sima. Guvernul era creat pe criterii de agreiere a unor persoane de catre Berlin si Roma. Acest lucru nu il impiedica Molotov sa ceara Romaniei pe 26 iunie, sa cedeze Basarabia (inclusiv Basarabia de Sud, adica cele trei judete Cahul, Bolgrad, Ismail) si Nordul Bucovinei. Acesta transmite la Bucuresti un ultimatum de doar 24 de ore.

Desi initial de parere ca trebuie sa rezistam in fata acestei nedreptati, dupa ce armata romana ii transmite ca nu vom rezista unui conflict cu rusii, in contextul izolarii noastre pe plan extern, Carol al II-lea accepta sa pierdem aceste teriotorii.

La scurt timp, Germania ne forteaza sa renuntam la Transilvania de Nord (care ii revin Ungariei) si Cadrilater (care ii vor reveni Bulgariei), alternativa era distrugerea Romaniei, conform amenintarilor facute de Hitler.

Pe 30 august , Romania este fortata sa semneze dictatul de la Viena. Astfel ajungem sa pierdem Transilvania de nord vest, inclusiv Clujul, teritoriu cu o suprafata de 43.500 de kilometri patrati si o populatie de 2,6 milioane de locuitori. Pe 7 Septembrie cedam tot fara lupta, Cadrilaterul (judetele Durostor si Caliacra), Bulgariei, pe 20 septembrie incepe evacuarea romanilor din aceasta zona, prorces incheiat 12 zile mai tarziu, pe data de 1 octombrie 1940. Astfel Romania incheie un proces dureros ce a durat mai putin de 3 luni prin care isi pierde o treime din populatie si teritoriu fara nici macar sa aiba optiunea de a se apara.

Simtindu-se vinovat, insa fara posibilitatea de a riposta acestor nedreptati, asa cum era de asteptat Regele Carol al II-lea pierde sustinerea si increderea poporului, iar legionarii se alatura multimii protestand violent. Profitand de aceasta conjunctura, Ion Antonescu, devenit premier intre timp, ii cere lui Carol al II-lea sa abdice, avertizandu-l ca nu-i mai poate garanta siguranta.

Aflat intr-un asemenea impas, pe data de 6 septembrie, Carol al II-lea ii lasa tronul fiului sau, Mihai I, care avea doar 19 ani, incepe cea de-a doua domnie a lui Mihai I (1940-1947) sub dictatura lui Ion Antonescu. Imediat a doua zi Carol pleaca in exil alaturi de amanta sa, Elena Lupescu.

La solicitarea lui Antonescu, Regina Mama Elena se intoarce din exil, fiindu-i aproape fiului care devenise rege la o varsta inca frageda.

La doar cateva zile de la preluarea tronului, Mihai I merge in Germania pentru a se intalni cu Hitler. “Am luat pranzul cu Hitler, nu a fost deloc placut. Mi-a spus ca imi garanteaza ca SUA nu vor intra in razboi.” – marturisea Regele Mihai.

14 septembrie aduce inceputul guvernarii lui Ion Antonescu. Acesta se autodeclara Conducatorul Statului si presedinte al Consiliului de Ministri. Horia Sima este numit ministru Secretar de Stat, vicepresedinte al Consiliului de Ministri. Prin decret regal, Romania este proclamata „Stat national-legionar”

Pe 10 noiembrie un dezastru avea sa se intample. In zona Vrancea, se produce un cutremur de magnitudine  7,4 grade. Pierderile sunt foarte mari, 1000 de morti, 4000 de raniti si 65.000 de locuinte distruse. In Bucuresti, blocul Carlton cade si el victima cutremurului.

Pe 27 noiembrie 1940, la Strejnic, judetul Prahova, Nicolae Iorga este asasinat cu brutalitate de un comando legionar.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia