O noua zi, o noua reflexie asupra unuia din ultimii 100 de ani. Demers pornit de Stirile PRO TV, prin campanie”100 de ani in 100 de zile” si sustinut de site-ul nostru. Astazi facem o incursiune in anul 1939.

Acest an este marcat de inceputul celui de al Doilea Razboi Mondial si anul in care se incheie pactul Ribentropp Molotov, intre Germania lui Hitler şi Rusia lui Stalin. Acesta este documentul prin care Rusia ii ia Romaniei teritorii ca Basarabia si Bucovina de Nord, iar Germania nu opune rezistenta.

In 15 martie 1939, Germania anexeaza Cehia, iar Slovacia devine un stat „independent”, controlat de germani. In acest fel, Hitler se apropia de granitele Romaniei de la care avea nevioie de combustibil pentru a-si continua expansiunea. In acea perioada, Romania ocupa locul 1 in Europa la productia de petrol.

In martie al aceluiasi an, tara noastra se vede nevoita si incheie un acord comercial cu Germania, sperand astfel ca apropierea nazistilor la nord-vest, va descuraja o eventuala invazie a sovieticilor de la est. Astfel exporturile tarii noastre, in proportie de peste 50%, ajung in Germania. Acest lucru face ca Romania sa ajunga subjugata economic Germaniei.

1939 aduce insa si lucruri ceva mai bune, cum ar fi schimbarea legislatiei electorale, prin care femeilor li se ofera pentru prima data in istoria Romania dreptul de vot. Spre deosebire de acum, votul era permis doar in randul celor care stiau carte.

Pe 23 August, la Moscova, ministrul de externe german, Joachim von Ribbentrop si Vyacheslav Molotov, ministrul de externe german, se intalnesc si semneaza tratatul pactul care le poarta numele, Ribbentrop-Molotov, dinre cele doua tari, Germania si Uniunea Sovietica. Astfel Europa este impartita in sfere de influenta intre Hitler si Stalin. Se traseaza cu alte cuvinte o linie pe harta Europei, prin care Polonia este impartita in doua, intre Germania si Rusia, Finlanda si tarile Baltice (Lituania, Letonia, si Estonia) ii revin Uniunii Sovietice. Intr-o anexa secreta, rusii isi manifestau interesul fata de Basarabia, parte a Romaniei inca de la 1918. Lipsa opozitiei Germane, a facut posibila schimbarea istoriei Romaniei.

Mai multe despre pactul Ribbentrop-Molotov, in articolul in limba romana al Wikipedia.

Este ora 4 si 45 de minute, intr-o zi de 1 septembrie 1939, este momentul in care este inceputa invazia lui Hitler in Polonia. Acesta este si momentul in care Marea Britanie si Franta declara ii declara razboi Germaniei naziste. Acesta este considerat si momentul in care a inceput Al Doilea Razboi Mondial. Este momentul unei invazii fulgeratoare, conform pactului semnat. In mai putin de o luna Germania invadeaza vestul Poloniei, concomitent cu invazia rusilor, care ocupa estul Poloniei si invadeaza Finlanda.

Romania isi declara neutralitatea. Ca urmare a ordinului (venit de la Carol al II-lea) dat de Armand Calinescu, de executare a lui Corneliu Zelea Codreanu, Armand Calinescu, premier pe atunci, este asasinat pe data de 21 septembrie, in apropiere de locuita sa, de catre un comando legionar. La scurt timp, asasinii sunt prinsi si executati in public.

Pentru ca atat Germania, cat si Rusia erau intr-o competiei in incercarea de a crea arme nucleare, Albert Einsten il avertizeaza pe presedintele Statelor Unite ale Americii, Franklin Roosevelt, ca uraniul poate fi folosit pentru a realiza bomba atomica. Desi contestat de unii, ca urmare a faptului ca si-a incalcat principiile pacifiste, Eistein a facut acest demers, tocmai a-i impiedicat Germania lui Hitler sa puna mana pe o asemenea arma, care l-ar fi facut imposibil de oprit.

1939 este anul in care cinematografia americana lanseaza filmele “Pe Aripile Vantului” si “Vrajitorul din Oz”.
Si muzica sunt inregistrate evenimente notabile, Maria Tanase a canta la New York. Ramanem tot peste ocean si amintim ca in acelasi an, 1939, George Enescu conduce filarmonica din New York.
In literatura, Mircea Eliade publica romanul „Nunta in Cer”.

Surse: Stirile PRO TV & Wikipedia