Campania Stirilor PRO TV dedicata centenarului, „100 de ani în 100 de zile”, ajunge astazi la anul 1938, anul de din-aintea celui de-al doilea Razboi Mondial.

Este anul inceperii expensiunii Germaniei naziste conduse de Hitler, iar in Romania instabilitatea politica urca la un nivel nemaintalnit prin deciziile Regelui Carol de a-si instaura dictatura regala, si prin executia lui Corneliu Zelea Codreanu.

Europa lui 1938 este dominata de regimuri autoritare. URSS, Ungaria, Germania, Italia, Spania sunt state care aveau instaurate regimuri dictatoriale.

La vest de Romania, Hitler isi incepe expansiunea teritoriala anexand Austria, iar apoi o parte din Cehoslovaciei. Franta si Marea Britanie si State Unite ale Americii nu opun niciun fel de rezistenta.

La est de Romania, URSS-ul lui Stalin continua marea epurare si peste 1 milion de adversari politici ai regimului sunt executati sau trimisi in gulaguri. Romania este prinsa intre nazism la vest si stalinism la est.

Nici pe plan intern, sunt departe de a fi roz, ba dimpotriva, in ultimii 20 de ani, avusese 24 de guverne si de zece ori alegeri parlamentare. Economia Romaniei desi puternic industrializata, marea majoritatea a populaţiei traia tot din agricultura, era saraca si cu probleme de sanatate. Speranta de viata in Romania era de 40 de ani fata de 60 de ani in tari precum Germania sau Marea Britanie.

Pe fondul nemultumirii in clasa politica, Regele Carol al II-lea, impune o noua Constitutie prin care se desfiintau toate partidele. Astfel Carol instaureze dictatura regala.

Conform prevederilor din noua Constitutie, regele putea numi si schimba ministri, putea da legi, declara pace sau razboi. Folosind aceste puteri sporite, Carol demite guvernul lui Octavian Goga si numeste alt executiv condus de Patriarhul Miron Cristea.

Pentru a-si securiza pozitia, Carola al II-lea solicita eliminarea „Garzii de Fier”, principalul adversar politic. Principala temere  a lui Carol era ca legionarii vor cere interventia nazistilor in Romania, din ordinul sau, Zelea Codreanu dar si alti lideri legionari sunt arestati si condamnati.

Aflat in cautarea unei sustineri economice si militare in fata amenintarilor dinspre Germania lui Hitler, Carol viziteaza Franta si Marea Britanie, fara nu obtine niciun sprijin. Dupa inregistrarea acestui esec, Carol se intalneste in Berlin pentru discutii politice cu Hitler. Acesta din urma ii cere eliberarea legionarilor arestati. Aceasta solicitare se loveste de refuzul lui Carol, care la intoarcerea in Romania, da ordin ca acestia sa fie executati.

In noaptea de 29 spre 30 noiembrie 1938, in padurea Tancabesti, din Bucuresti, Codreanu este omorat prin strangulare, alaturi de alti 13 legionari (Nicadorii și Decemvirii) acuzati de diferite crime politice. Executarea acestora a fost pusa in aplicare de jandarmii care ii transportau pe detinuti la inchisoarea Jilava. Motivul oficial invocat a fost incercarea prijonierilor de a evada. Trupurile legionarilor executati, au fost arse cu acid si inhumate in fortul Jilava.

Aceasta executie, a membrilor din conducerea legionara, au dus la dezorganizarea scindarea legiunii in două tabere inamice, „simistii”, gruparea majoritara condusa de Horia Sima si „codrenistii”, condusi de Ion Zelea Codreanu (tatal lui Corneliu Zelea Codreanu). Acest lucru s-a intamplat dupa ce Horia Sima incercat prealuarea puterii in cadrul Miscarii Legionare, insa Ion Zelea Codreanu s-a opus, acuzandu-l pe Sima ca ar fi fost spion al lui Moruzov, delapidator, si cel care l-a turnat si tradat pe „Capitan” (Corneliu Zelea Codreanu).

Pe data de 18 iulie, la varsta de 62 de ani, moare Regina Maria. Ultima dorinta a Reginei Maria este reconcilierea dintre Carol si fratele sau, Principele Nicolaie, insa cu toate acestea, cei doi frati nu au reusit sa se mai impace niciodata. Regina lasa prin testament, ca inima sa-i fie depusa Balcic, la biserica Stella Maris, iar trupul alaturi de cel al Regelui Ferdinand, la Curtea de Arges.

Cititi mai multe despre moarte Reginei Maria in articolul Historia.ro

Pe 27 octombrie, la Targu Jiu, este inaugurata „Coloana fara sfarsit”, a lui Constantin Brancusi. Cunoscuta si cu numele de „Coloana infinitului”, este parte a „Ansamblului Monumental din Targu Jiu, compus din Coloana Infinita, Poarta sarutului si Masa tacerii concepute si executate de Brancusi. Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălțime de 29,35 metri și este compusă din 16 module octaedrice suprapuse, module numite „margele” de catre Brancusi. Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului Romaniei. Denumirea originala era „Coloana recunostintei fara sfarsit” si a fost dedicata soldatilor romani din Primul Razboi Mondial cazuti in 1916 in luptele de pe malul Jiului.”

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia

Citeste si:

„Cum a fost construita Coloana Infinitului a lui Brancusi si cum au incercat comunistii sa o demoleze” -Historia.ro

„Motivele pentru care Brâncuşi nu a vrut să participe la inaugurarea Coloanei Infinitului” – Adevarul.ro