In anul 1937: in Europa razboiul civil din Spania continua si incepe al doilea razboi chino-japonez.

Pe plan natioanal

In Romania lui 1937, se prelungeste criza politica si este numit ultimul guvern inainte de dictatura carlista.

Voluntarii legionari Ion Mota si Vasile Marin sunt ucisi intr-o lupta data in Majadahonda, langa Madrid, Spania.  Adusi in tara acestia au parte de o procesiune funebra impresionanta, pana la un milion de oameni ii conduc pe ultimul drum iar sicriele lor sunt aduse pe afet de tun. Ion Mota si Valie Marin, sunt martirizati de Miscarea legionara si folositi in promovarea unor idealuri legionare dar si ca simboluri in lupta impotriva comunismului.

Anul 1937 aduce in prim-plan familia regala. Ca urmare a casatoriei cu Ioana Doletti, Principele Nicolae, fiul reginei Maria si a regelui Ferdinand, este decazut din drepturile sale de membru al familiei regale printr-un decret regal. Statutul Casei Regale nu permitea decat mariaje cu membri ai caselor regale europene. In pofida acestei situatii, Nicolae si-a continuat casnicia alaturi de Ioana Doletti si a folosit ulterior numele de Nicolae Barna.

Aflati mai multe din articolul Historia.ro, aici

Sfarsitul anului aduce in Romania alegeri parlamentare, alegeri in care partidul lui Corneliu Zelea Codreanu, Partidul Totul Pentru Tara castiga a treia pozitie. Deloc fericit de asemenea situatie, dorind sa contracareze succesul crescand a partidul lui Zelea Codreanu, regele Carol al II-lea il numeste premier pe Octavian Goga, demitand astfel guvernul liberal. Din noul guvern aveau sa faca parte doua mari personalitati, Ion Antonescu ales ca Ministrul al Apararii si Armand Calinescu ales ca Ministrul de Interne.

 

Pe plan internatioanal

In Europa lui 1937, razboiul civil din Spania  continua intre nationalistii lui Franco sunt sustinuti de Germania lui Hitler si Italia lui Mussolini, dar si de Portugalia pe deoparte si republicanii de stanga sunt susţinuti de URSS si Mexic.

Pentru prima data, aviatia germana intervine in razboi, astfel ca in 1937 bombardeaza cateva orase spaniole.

Acelasi an aduce in Asia al doilea razboi chino-japonez. Acest razboi incepe ca urmare a politicii imperialiste a Japoniei, care a incercat dominarea politica, militara si controlul asupra resurselor si materilor prime din China. In aceasta lupta Japonia incerca sa faca fata atat fortelor nationaliste conduse de Chiang Kai-Shek, dar si fortelor comunistilor conduse de Mao Zedong.

La Buchenwald, in Germania se construieşte primul lagar de concentrare nazist, iar detinutii de aici erau folositi pentru munca fortata in fabricile de armament.

Anul 1937 este anul in care in Marea Britanie este incoronat regele George al VI-lea, tatal actualei Regine a Marii Britanii. Aceasta incoronare are loc dupa o criza monarhica si abdicarea fratelui sau Eduard.

Cititi mai multe despre acest eveniment si conjunctura in care George al VI-lea devine rege in articolul Historia.ro, aici.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia