Ajungem astazi sa rememoram lucrurile care s-au intamplat in anul 1936.

Pe plan national

In Bucurestiul anului 1936 este construit Parcul Herastrau, parc cu o suprafata totala de 187 de hectare. Se incepe astfel lucrari vaste pentru amenajare a lacurilor din jurul Bucurestiului din care si Parcul Herastrau face parte. Este inaugurat, in prezenta regelui Carol al II-lea, Muzeul Satului, situat la intrarea in Parcul Herastrau. Fiind creat de sociologul si folcloristul Dimitrie Gusti, cu fonduri de la Fundatia Culturala Regala, Muzeul Satului este unul dintre primele muzee in aer liber din Europa.

Anul 1936 este anul in care este finalizata renovarea Arcului de Triumf , edificiu ce comemoreaza realizarea Romaniei Mari si participarea Romaniei in Primul Razboi Mondial. Pentru ridicarea Arcul de Triumf s-a folosit cea mai buna marmura din Romania, marmura de Ruschita, iar la ridicarea lui si-au adus contributia mai multor sculptori.

 

Pe plan international

Din nefericire anul 1936 este cel care aduce Razboiul Civil din Spania in care „fortele franchiste sau nationaliste, conduse de generalul Francisco Franco, au invins fortele Republicane sau Legaliste – cuprinzand liberali anticlericali, socialisti, comunisti, anarhisti si autonomisti – ale celei de a doua Republici Spaniole.”

Razboiul Civil din Spania a crescut tensiunile din perioada premergatoare celui de-al Doilea Razboi Mondial. „Conflictul a fost extrem de sangeros, s-a recurs la tancuri si la bombardarea oraselor, atrocitatile comise de ambele tabere au fost fara precedent.”

Romania a trimis voluntari in Razboiul Civil din Spania, in Brigazile internationale. Printre acest voluntari au participat comunisti romani precum Valter Roman (tata lui Petre Roman) sau Leon Tismaneanu (cunoscut si ca Leonte Tismaneanu), alaturi de voluntari din 55 de tari. Miscarea legionara a trimis voluntari si ea si chiar si pe seful Partidului Totul pentru Tara, generalul Zizi Cantacuzino Graniceru, pentru sustinerea cauzei nationaliste.

In anul 1936, Benito Mussolini si Adolf Hitler trec la impartirea sferelor de influenta economica in zona Balcanica si bazinul Dunarii. In acelasi ani Germania recunoaste ocuparea Etiopiei de catre Italia.

Guvernul nazist anunta planul pentru a pune economia germana pe baza necesara productiei de razboi. Se investeste masiv in lucrari publice de mare amploare, reteaua de autostrazi fiind una din cele mai notabile realizari.

Japonia semneaza cu Germania nazista un pact semnat pentru colaborarea in lupta impotriva Internationalei comuniste.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia