Pe plan national

Minunea de la Maglavit

In comuna Maglavit din judetul Dolj, Oltenia, Petrache Lupu, un tanar cioban de 17 ani, pretinde ca avut mai multe viziuni divine, iar ca mesajele pe care le primeste este ca oamenii trebuie sa se pocaiasca. Apar si oameni care marturisesc ca au fost martori la vindecari miraculoase. Se declanseaza un fenomen de masa. Asfel comuna Maglavit se transforma rapid intr-un loc de pelerinaj pentru foarte multi romania.

Miscarea legionara incearca sa profite de valurile de popularitate generate de acest fenomen si promite constructia unei manastiri. Nici regele Carol al II-lea si patriarhul nu se lasa mai prejos si organizeaza cortegii fastuoase la Maglavit.

Apare Partidul „Totul pentru Tara”

Considerat Aripa politica a Miscarii legionare, partidul „Totul pentru Tara”, este un partid infiintat de Corneliu Zelea Codreanun, iar in functia de presedinte al partidului este ales generalul Gheorghe Cantacuzino Granicerul, (numit si „Zizi Cantacuzino”), erou in Primul Razboi Mondial, sustinator al ideilor nationaliste si antisemite.

Pe plan International

Nazismul castiga teren in Germania

In anul 1935, Adolf Hitler anuleaza clauzele impuse de Tratatul de la Versailles, iar Germania incepe un amplu proces de militarizare. Totodata intra in vigoare noi legi antisemite, prin evreii sunt exclusi din viata publica.

 

Italia fascista ataca Etiopia

Italia lui Mussolini incepe invazia impotriva Etiopiei si o cucereste. Imparatul Etiopiei, Haile Selassie I, cere Ligii Natiunilor (ambele tari erau membre), sa medieze conflictul. Datorita unor tratate politice existente intre Franţa, Marea Britanie si Italia nu ajunge la o implicare concreta a Ligii Natiunilor si astfel este inregistrat primul esec pentru Liga Natiunilor.

 

Apare Asociatia Alcoolicii Anonimi

In 1935, Ohio, Statele Unite ale Americii, Bill Wilson si Bob Smith, infiinteaza o organizatie voluntara pentru ajutorarea celor cu probleme cu alcoolul cu numele „Asociatia Alcoolicilor Anonimi”. Astazi aproape 2 milioane de oameni sunt membri ai Comunitatii Alcoolicilor Anonimi si cuprinde toata lumea.

Se naste Elvis Presley

In acelasi an, 1935, tot in Statele Unite ale Americii, in oraselul Tupelo, statul Mississippi se naste Elvis Aaron Presley, cantaret si actor american, cunoscut frecvent ca „Regele Rock ‘n’ Roll-ului” ori „The King”, chiar daca a obtinut si trei premii Grammy pentru muzica Gospel.