Pe plan national

Funeraliile lui Ion Gheorghe Duca
Inceputul anului 1934 marcat de funeraliile nationale ale premierului Ion Gheorghe Duca. Acesta fusese asasinat pe data de 29 decembrie 1933, de legionarii Garzii de Fier, in gara din Sinaia.

Cei trei legionari care l-au asasinat pe I.G. Duca

Nicadorii (Nicolae Constantinescu, Doru Belimace și Ion Caranica) – cei trei legionari care l-au asasinat pe I.G. Duca in gara din Sinaia in 29 decembrie 1934 – Sursa: Wikipedia

Procesul public a celor trei legionari, Nicolae Constantinescu, Doru Belimace și Ion Caranica, numiti si „nicadori”, a incercat sa demonstreze un complot in care au fost implicati si capii miscarii, dar acest lucru nu s-a intamplat. Asasinii au fost condamnati la munca silnica pe viata.

Cititi mai multe despre cei trei legionari si procesul lor aici.

Gheorghe Tatarescu – devine prim-ministru in 1934 – Sursa: Wikipedia

Functia de prim-ministru este preluata de Gheorghe Tatarascu, care va fi la conducerea unui guvern liberal ce va impune pentru 6 luni starea de asediu si cenzura.

Masuri improtriva agitatorilor comunisti

Gheorghe Gheorgiu-Desj in inchisoarea din Craiova - 1934

Gheorghe Gheorgiu-Desj in inchisoarea din Craiova – (in timpul procesului din 1934) – G.G.Dej este primul din dreapta – Sursa: Wikipedia

Agitatorii comunisti care au influentat manifestatiile muncitoresti ce avusesera loc cu un an mai devreme, sunt condamnati la inchisoare. Gheorghe Gheorgiu Dej, fost electrician cu 4 clase primare, urma sa isi petreaca aproape 11 ani dupa gratii.

Pe plan international

Operatiunea „Colibri” – („Noaptea cutitelor lungi”) Germania

Ernst Röhm - liderul S.A.

Ernst Röhm – liderul Batalioanelor de Asalt (cunoscute si cu numele de Camasile Brune, ori S.A.) – Sursa: Wikipedia

In Germania intre 30 iunie si 2 iulie 1934 are loc operaţiunea Colibri sau Noaptea cutitelor lungi: regimul nazist a executat cel puţin 85 de oameni din motive politice. Majoritatea celor ucişi erau membri “Batalioanelor de asalt” (cunoscuta si cu numele de Camasile Brune, ori simplu, S.A.), organizatie paramilitara nazista infiintata in 1921 de catre Hitler si care a jucat un rol-cheie in ascensiunea a acestuia.

Cititi mai multe despre Camasile Brune aici.

Hitler incepe pe la orele 4:30 in dimineața zilei de 30 iunie 1934, o epurare impotriva SA si a liderului sau Ernst Röhm. Atat Ernst Röhm cat si S.A. se faceau vinovati de foarte multe violente si executii abuzive, care deranjau prea mult societatea germana si care erau vazute ca o amenintare directa asupra stabilitatii puterii lui Hitler. Dupa ce Hitler il aresteaza personal pe Ernst Röhm, la ordinul sau pe data de 2 iulie 1934, Hitler da ordinul ca acesta sa fie impuscat, lucru care se si intampla mai tarziu, in aceeasi zi, in inchisoarea Stadelheim din München.

Hitler devine presedintele Germaniei

la varsta de 86 de ani, moare Paul von Hindenburg, cel de-al treilea si ultimul presedinte al Republica de la Weimar (denumire data Republicii Germane intre 1919-1933, prima democratie parlamentara din istoria Germaniei).  Ca urmare a unui referendum popular, Hitler este ales preşedinte cu 89% din voturi si este supranumit Fuhrer, conducatorul suprem al Germaniei.

Se restabilesc relatiile diplomatice dintre Romania si URSS

Anul 1934, aduce si o dezghetare a relatiilor intre romani si sovietici ca urmare a convorbirilor purtate de Nicolae Titulescu si de ministrul de Externe sovietic, Mihail Litvinov.

Este inaugurat Palatul Telefoanelor

Situat pe Calea Victoriei, Palatul Telefoanelor (52,5 m inaltime si cea mai inalta cladire din Bucuresti pana in 1970), este finalizat in 1934 si inaugurat in prezenta regelui Carol al II-lea. Palatul Telefoanelor exte una dintre cele mai reprezentative cladiri ale Bucurestiului, dar si prima cladire din Romania, facut pe schelet metalic, dupa modelul zgarie-norilor din Statele Unite ale Americii, prezentand si elemente Art Deco.

Prima aparitie a lui Donald Duck

1934 este anul in care Walt Disney il creeaza pe Donald Duck, personaj de desene animate care a incantat copilaria a generatii intregi. Acesta apare pentru prima data in „The Wise Little Hen” (tradus „Mica closca cea desteapta”). Asa cum puteti vedea, pe atunci Donald, arata putin diferit de cum il stim astazi.

Donald Duck - The Wise Little Hen, 1934 - prima aparitie

Donald Duck – The Wise Little Hen, 1934 – prima aparitie – Sursa: Wikipedia

Donald Duck - in prezent

Donald Duck – in prezent – Sursa: Wikipedia

Zebra – Primele treceri de pietoni din lume

Desi vechi de peste 2000 de ani, asa cum se vede si in poza realizata in orasul antic, Pompei, in Marea Britanie, in Londra in 1934, trecerile de pietoni sunt semnalizate pentru prima data sub forma unor dungi albe si negre care alterneaza si astfel sunt inaugurate primele treceri de pietoni din lume zebra.

Una din printre zebre din birmingham,UK – Sursa: Wikipedia

terecere pentru pietoni Pompei - foto realiazata in August 2013 - Sursa: Wikipedia

Trecere pentru pietoni din Pompeiul antic – Sursa: Wikipedia

Modificare prevazuta si in codul rutier din Marea Britanie, care prevedea inca de la acel moment ca in momentul in care pietonul pune piciorul pe zebra, soferul trebuie sa ii cedere trecerea.

Puteti afla mai multe informatii foarte interesante despre zebra (aici) si trecerile de pietoni (aici).

Regele Iugoslaviei este asasinat

Pe data de 9 Octobrie 1934 la Marsillia, membri ai organizatiei fasciste croate Ustasa, il asasineaza pe regele Alexandru I al Iugoslaviei (45 de ani) si pe ministrul de francez de Externe, Louis Barthou (72 de ani). Asasinatul a fost realizat cu sprijinul autoritatilor fasciste italiene si maghiare de la acea vreme.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia