Anul 1933 nu este deloc unul usor pentru Romania si nici la nivel global.

In acest an, in Romania, legionarii devin tot mai populari iar Adolf Hitler Hitler ajunge la putere.

Pe plan national

Taieri de salarii si pensii

In Romania anului 1933, criza economica este departe de a se fi incheiat, context in care Guvernul este nevoit sa ia decizia de a taia si mai mult salariile si pensiile. Aceasta ultima taiere de 10 pana la 12.5 procente din pensii si salarii, duce la proteste in toata tara.

Arestarea lui Nicolae Ceausescu si Gheorghe Gheorghiu-Dej

Comunistii sponsorizati de URSS, incearca sa deturneze grevele si actiunile muncitoresti de la Atelierele Grivita. Sunt efectuate arestari, printre care si Nicolae Ceausescu si Gheorghe Gheorgiu-Dej.

Scandalul de coruptie „Afacerea Skoda” continua

Generat de contractul dubios de furnizare de armament incheiat cu 3 ani in urma, „Afacerea Skoda” este cel mai mare scandal de coruptie din Romania interbelica. Se dovedeste ca in contractul semnat, la mijloc ar fi vorba de mituiri si tradari din oficialilor armatei, dar si din partea unor politicieni. Bugetul Romaniei fusese prejudiciat serior, prin umflarea si cu 20% a valorii contractului.

Ministrul Justitiei de atunci, Mihai Ionescu, a ordonat anchetatorilor sa musamalizeze cazul, pentru al proteja tocmai pe creierul afacerii, Bruno Seletzki.

Scandalul din jurul Afacerii Skoda s-a incheiat cu sinuciderea unui general din armata si cu condamnari minore.

Interzicerea Garzii de Fier

Garda de Fier creste in popularitate pe fondul crizelor economice si a coruptiei generalizate. Acest lucru il determina guverul Duca sa scoata in afara legii Garda de Fier. Astfel in alegerile din decembrie 1933, Miscarea Legionara scoasa din participarea la scrutin. Alegerile sunt castigate cu sprijinul lui C. Z. Codreanu, de catre Partidul National Taranesc, care obtine peste 50% din voturi.

Asasinarea Premierului I.G. Duca

Pe data de 29 decembrie 1933, premierul I.G. Duca merge la Sinaia pentru a prezenta regelui rezultatul alegerilor. Un grup de legionari in impuca mortal pe premier, in gara din Sinaia. Astfel in Romania se da startul unei perioade negre, marcata de crime politice si violente stradale.

Despre acelasi subiect recomandam sa cititi si:

Pe plan international

Ajunge la putere Adolf Hitler

1933 este anul care il aduce la putere pe Adolf Hitler si partidul nazist (Partidul National Socialist Muncitoresc German). Incepe instaurarea unui regim de teroare impotriva opozantilor si eliminarea evreilor din societatea germana odata cu numirea lui Adolf Hitler in pozitia cancelar al Germaniei (seful guvernului), numire care a avut loc in luna ianuarie. Denuntarea Tratatul de la Versailles care obliga la demilitarizarea Germaniei si plati de datorii si concesii teritoriale, a fost prima preocupare a lui Hitler odata instalat la putere.

Toate pardidele opozitie sunt interzise

Doua luni mai tarziu, in luna martie 1933,  alegerile sunt castigate de partidul nazist cu 44% din voturi, iar lui Hitler, prin adoptarea unei legi, ii sunt oferite de catre Parlament imputerniciri speciale. Dupa modelul fascist din Italia, partidul nazist introduce o lege prin care toate partidele non-naziste sunt interzise.

Incepe al treilea Reich

Se ajunge la desfiintarea republicii de la Weimer si se instaureaza o perioada caracteriza prin teroare. Se da astfel inceputul celui de al treilea Reich (termen folosit pentru descrie al Treilea Imperiu, Imperiul German 1933–1945). Svastica, este impusa ca simbol national iar , nazistii vorbesc despre faptul ca aceasta putere va dura 1000 de ani. Incepe astfel prigoana evreilor si dar si a altor minoritati, a comunistilor, a opozantilor politici si a celor marginalizati de societate, minoritati sexuale, sau persoane cu dizabilitati.

Sursa: Stirile PRO TV & Wikipedia.