Campania Stirilor Pro TV “100 de ani în 100 de zile” continua cu anul 1932.

Pe plan national

Este anul in care Romania trecea prin ape tulburi atat politic, dar si economic.

Marea criza economica continua, productia interna scade foarte mult, iar datoriile externe golesc rapid bugetul prea mic al Romaniei. Sunt intarziate platile functionarilor publici mai multe luni, si se ajunge la reducerea cu 15% a salariilor.

Garda de fier castiga teren, datorita sustinatorilor importanti

Anul 1932, este anul in care Nicolae Iorga, care conducea guvernul, demisioneaza datorita provocarilor economice prin care Romania trecea.  In acelasi an, Partidul National Taranesc, castiga greu alegerile, si face o controversata intelegere de neagresiune electorala cu Garda de fier. Sprijinit de oameni cunoscuti in societate si influenti precum, gazetarul si scriitorul Nichifor Crainin, sau filozoful Nae Ionescu, Corneliu Zelea Codreanu , cel care conducea Garda de Fier, ajunge sa devina o figura importanta a epocii.

Smaranda Braescu – campioana la parasutism

Anul 1932 aduce Smarandei Braescu titlul de campiona mondiala la parasutism, cu un salt de la 7400 de metri, cu o parasuta realizata in Romania. Recordul ei va fi neinvins pentru urmatororii 20 ani.

Prima femeie pilot a Romaniei, Smaranda Braescu a fost si prima femeie parasutist cu brevet din tara noastra, dar si printre primele din lume, stabilind multiple recorduri.

Pe plan international

Incepe marea foamete in Ucraina

In tara vecina de la nord, Ucraina, incepe Holodomorul, cunoscuta si ca foametea ucraineana.

Este considerata una dintre cele mai mari catastrofe din istoria moderna. Numarul estimat de victime este de 7 milioane. Cauzele acestui dezastru au fost atat de ordin natural, cat si politic, datorita politicilor agricole impuse de Stalin, care erau defapt un program criminal de infometare. Ascunsa de sovietici (Ucraina, era parte din URSS pe atunci) tragedia Ucrainei, a ramas zeci de ani necunoscuta.

Mai multe informatii aici.

Hitler pierde alegerile

Cu doar 37% din voturi, Hitler pierde functia de presedinte a Germaniei in fata contra-candidatului lui, Paul von Hindenburg, care a strans 53% din voturi. Acest esec, nu-l descurajeaza pe Hitler in planurile lui de a obtine puterea.

Surse: Stirile PRO TV & Wikipedia