Calatoria „100 de ani in 100 de zile” (marca PRO TV) ne poarta astazi in anul 1930.

Pe Plan National

Romania incepe o noua etapa odata cu intoarcerea in Romania, intoacere ce are loc pe data de 6 iunie, 1930, cu un pasaport fals. Sustinut de catre unii politicieni, care conditionau revenirea sa si preluarea tronului, dupa despartirea de Elena Lupescu si continuare casatoriei cu principesa Elena, la doar doua zile de la intrarea in tara, dupa ce isi inlatura de pe tron propriul fiu, numindul Voievod de Alba-Iulia, Carol este proclamat Rege al Romaniei, cu numele de Carol al II-lea. La scurt timp isi izoleaza mama la Balcic si isi trimite fosta sotie, pe principesa Elena peste hotare.

In mai putin de doua luni de la preluarea tronului, Carol al II-lea isi readuce in tara amanta, pe Elena Lupescu, contrar intelegerilor avute cu oamenii politici care l-au sustinut in revenirea pe tron.

1930 aduce si semnarea in conditii dubioase a unui contract de inzestrare cu armament, contract incheiat intre statul roman si Skoda. Aceasta tranzactie nu tocmai curata, a mai purtat si numele de „Afacerea Skoda” (mai multe informatii aici).

Pe 3 Martie 1930 se naste Ion Iliescu, al doilea presedinte al Romaniei dupa Nicolae Ceausescu si primul post-decembrist.

La nivel sportiv, anul 1930 aduce nasterea  Federeatiei Romane de Fotbal (FRF), afiliata la FIFA. FRF organizeaza participarea echipei Romaniei la primul sau campionat de fotbal, acest fiind organizat de in Uruguay, unde au participat 13 tari, iar castigarea marelui trofeu i-a revenit garii gazda.

In Romania are loc primul recensamant al Romaniei Mari, in urma caruia se constata ca Romania avea la acea vreme 18 milioane de locuitori, iar 72% din acesteia erau romani.

Pe plan international

In acelasi an, 1930, in fruntea Societatii Natiunilor (O.N.U. de astazi) este ales Nicolae Titulescu, acesta promovand pastrarea granitelor stabilite prin tratatele de pace, stabilirea de raporturi de buna vecinatate si egalitate intre state.

Mahatma Ghandi porneste un protest pasnic, printr-un mars de 300 km, pentru a-si arata dezacordul in privinta taxelor britanice, taxe impuse pentru folosirea sarii. Acest protest mai este cunoscut si sub numele de „Marsul Sarii” si a reusit sa stranga zeci de mii oameni, desi a fost inceput alaturi de doar 78 de adepti.

Sursa: Stirile PRO TV