Calatoria in timp propusa de catre campanie Stirilor PRO TV, „100 de ani in 100 de zile”, ne poarta astazi in anul 1927. Este un an dificil pentru Romania, an care poate fi caractezit prin dramatism.

Plan intern

In acest an, moare Regele Ferdinand „Intregitorul”, la doar 62 de ani, dupa o grea suferinta pricinuita de un cancer intestinal.

Iubit de oameni pana in ultimul moment, acest a avut parte de funeralii impresionante, dovada stand coloanele foarte mari de oameni care veneau sa ii aduca un ultim omagiu celui care i-a unit pe toti romanii intr-o Romanie Mare. Ca in cazul predecesorul sau, Carol I, trupul neinsufletit al regelui Ferdinand a fost depus la Manastirea Curtea de Arges.

Ca urmare a pierderii Regelui Ferdinand si a renuntarii la tron a lui Carol al II-lea, este numit rege Mihai I, care avea doar 5 ani, fiind asistat de o regenta.

Spre sfarsitul anului, primul ministru Ionel Bratianu moare, iar fratele acestuia, Vintila Bratianu, preia functia de sef al Guvernului. La acel moment, in constitutie nu era prevazuta demisia ministrilor ca urmare a mortii primului ministru.

Pe fondul unui curent de extrema dreapta european, in 24 iunie 1927 ia nastere Legiunea Arhanghelului Mihai (Miscarea Legionara), care avea sa devina Garda de Fier. Profund anticomunista, antisemita, antimasonica, cu un caracter puternic religios, Miscarea legionara a fost o organizatie paramilitara de orientare fascista.

Condusa de Corneliu Zelea Codreanu, Garda de Fier avea sa influenteze substantial viata politica si sociala a Romaniei. Aceasta a ramas in istorie mai ales prin campania de arestari abuzive, schingiuiri dupa bunul-plac si chiar asasinate politice, economice, rasiale si de interes personal, precum asasinarea premierului Ion Gheorghe Duca (I.G. Duca), a lui Mihai Stelescu (legionar), premierului Armand Calinescu, Virgil Madgearu (economist), Nicolae Iorga (fost prim-ministru),

Plan International

Pe 7 ianuare 1927 are loc prima legatura telefonica transatlantica si este realizata intre New York si Londra.

La 20 mai acelasi an, Charles Augustus Lindberg, pilot american de origine suedeza, din Detroit, a efectuat primul zbor fara escala peste Oceanul Atlantic, la bordul unui avion monoplan. Acesta ajunge pe 21 mai la Paris.

Anul 1927 este anul in care se nasc Harry Belafonte (muzician american), Gabriel García Márquez (scriitor columbian), Ion Pavalache (dirijor roman), Faramita Lambru (lautar roman), Peter Falk (actor american, cunoscut pentru rolul din serialul „Columbo”), Roger Moore (actor britanic).

Sursa: – Stirile PRO TV | Wikipedia