Astazi campania „100 de ani in 100 de zile”, semnata de echipa Stirilor PRO TV, face o cronica a anului 1925.

La nivel intern, in anul 1925 Biserica Ortodoxa Romana este ridicata la rang de Patriarhie, dupa ce in constitutia din 1923, este mentionata ca biserica dominanta a romanilor.

In noiembrie 1925, ca urmare a deciziei sfantului sinod, Miron Cristea este inscaunat ca prim patriarh al Bisericii Ortodoxe din Romania.

Principele Carol provoaca o criza dinastica prin fuga sa in Franta, impreuna cu iubita sa, Elena Lupescu, a doua, dupa ce in 1918 se casatorise in mare secret cu Zizi Lambrino. Ca urmare a abandonarii familiei, tarii si a succesiunii la tron, consiliul de coroana ratifica renuntarea principelui Carol la tron in favoarea fiului sau, Mihai de Romania. Datorita varstei foarte fragede de doar 4 ani, o regenta urma sa il asiste si sfatuiasca pe tanarul mostenitor al coroanei.

La nivel extern, in Italia Benito Mussolini, odata ajuns la putere, isi inlatura opozitia prin scoaterea in afara legii a tuturor partidelor, astfel in Italia, partidul fascist devine singurul partid activ.

In Germania, Adolf Hitler iese din inchisoare, dupa puciul esuat si publica „Mein Kampf” (Lupta mea), carte autobiografica, dar si platforma program al partidului nazist.

Sursa informatii: Stirile PRO TV