Astazi a venit randul anului 1924 sa fie trecut in revista in cadrul campaniei „100 de ani de Romania”.

Acest an se pare a adus provocari venite dinspre URSS, care incearca fara succes insuflarea ideilor bolsevice in sate din sudul Basarabiei.

Demersurile URSS nu se opresc aici si merg mai departe in atacarea granitelor, incercand infiltrarea de provocatori. La Tatar-Bunar (parte a Ucrainei de astazi), agenti bolsevici reusesc starnirea unei rascoale.

Sunt ocupate institutii, sunt atacati tarani si comercianti, sunt furate bani, alimente si mijloace de trasnport. Aceasta situatie a necesitat interventia Armatei Romane, care a inabusit ceea ce se incerca a fi prezentata de catre bolsevici ca Revolutia de la Tatar-Bunar. Ca urmare a interventiei armate, 489 persoane sunt arestate (niciun roman), 85 dintre acestea sunt si condamnate.

Partidul comunist este interzis pe teritoruiul tarii noastre, de catre guvernul roman, ca urmare a acelor evenimente.

In plan international, Vladimir Ilici Lenin moare si astfel incepe lupta dominata de Iosif Visarionovici Stalin pentru succesiunea in partid.

Inchis pentru puciul esuat, Hitler incearca sa se prezinte cu ajutorul presei, ca unica solutie pentru haosul in care ajunsese Germania.

Grecia devine oficial Republica, ca umare a unei lovituri de stat, in care regele George al II-lea, casatorit cu Elisabeta, fiica reginei Maria si a regelui Ferdinand, este silit sa abdice.

Sursa si material video realizat de: Stirile PRO TV