O noua zi, un nou episod din deja cunoscuta serie „100 de ani de Romania”, marca Stirile PRO TV.

Astazi aflam ca 1923 aduce prima constitutie a Romaniei Mari, constitutia care avea sa ajute la modernizarea statului. Inca de la inceput a fost considerata una din cele mai evolutate constitutii europene ale acelor timpuri.

Potrivit constitutiei de atunci, Romania era o monarhie constitutionala, stat national, unitar, indivizibil, cu teritoriu inalienabil. Constitutia de fata, intareste unificarea Romaniei si il aseaza pe regele Ferdinand, in centrul vietii politice.

„Constitutia unificarii”, cum mai este numita desemneaza Parlamentul ca puterea legislativa cu rolul de a vota sau de a abroga legi si are putere de control asupra activitatii guvernului.

In plan sportiv, 1923 aduce infiintarea asociatiei culturale si sportive a CFR, clubul Rapid.

Pe plan international, in URSS, 1923 este anul in care starea de sanatate a lui Lenin se agraveaza, iar Stalin isi pregateste preluare puterii.

In Germania Adolf Hitler incearca o lovitura de stat insa se dovedeste o tentativa esuata de preluare a puterii – liderul partidului nazist, Adolf Hitler este condamnat la inchisoare.

Tot in acelasi an 1923, ia nastere la Viena, Interpol (Organizatia de Politie Criminala Internationala – actualmente, organizatie cu 190 de state membre), ca urmare a unei reuniuni a reprezentantilor politiei din 20 de tari.

Mai multe detalii pe pagina Stirilor PRO TV.