Calatoria in timp propusa in seria „100 de ani de Romania”, marca Stirile PRO TV, ne poarta astazi in anul 1922.

Este anul incoronarii la Aba-Iulia a regelui Ferdinand si a reginei Maria, ca regi ai Romaniei Mari. Ceremonia este un fastuoasa si au loc in Catedrala Ortodoxa din Alba-Iulia, catedrala construita in doar 10 luni.

Regele Ferdinand este incoronat cu coroana de otel al lui Carol I (unchiul regelui regelui Ferdinand), iar Regina Maria are parte de o coroana din aur, realizata de casa de bijuterii Falize din Paris.

Printre invitati au fost viitorul rege George al VI-lea al Angliei, tatal reginei Elisabeta a II-a a Angliei, dar si ministri din diverse state, reprezentati ai familiilor regale din Italia, Spania, dar si generali de armata precum Henry Berthelot.

In plan international, anul 1922 aduce in India arestarea lui Mahatma Ghandi pentru lupta sa in obtinerea independentei Indiei fata de Imperiul britanic.

Intra in vigoare Tratatul anglo-irlandez, prin care Irlandei i se recunoaste independeta, dupa sute de ani de dominatie engleza.

In URSS (Rusia de astazi), ca urmare a imbolnaviri lui Lenin,  se incep luptele pentru putere in Partidul Comunist.  Stalin isi foloseste influenta de secretar general si isi impune apropiati la nivelul conducerii partidului

Toate aceste informatii, dar si multe altele puteti sa le gasiti pe pagina Stirilor PRO TV (click aici) si in mini-documentarul realizat de echipa de Stirile PRO TV.